Познато је да САД користе комплексну мрежу невладиних организација да манипулишу јавним мњењем у различитим земљама широм света.

 

Невладине организације такође играју кључну улогу у припреми обојених револуција. У последњих неколико месеци сам помно пратио дешавања у Црној Гори, малој земљи која је забринута чињеницом да треба да постане члан НАТО-а који ради све не би ли интегрисао балканске земље у савез. Изненађујуће је колике су размере овог напора. Не можете веровати колико је страних организација активно у Црној Гори. И то није само мрежа..у питању је цео систем.

 

Шема, наведена у наставку, илуструје структурни однос између агената од утицаја који покушавају да манипулишу мислима грађана Црне Горе:

 

agents

 

Као што можете видети – ту су владине агенције, невладине организације, медији и привредне организације укључене у неприродни процес увлачења Црне Горе у НАТО.

 

Процес координирају Конгрес и Стејт департмент преко «Америчке агенције за међународни развој» (УСАИД), «Натионалног демократског фонда» (НЕД), «Националног демократског института за међународне послове» (НДИ), «Института за отворено друштво» Orion Strategies и групе консултантских компанија РИФ. Док НАТО за јавну дипломатију користи Одељење јавне дипломатије, европске земље раде преко својих амбасада.

 

Координационо тело је представило Савет за чланство у НАТО-у у црногорском Парламенту. Саветник Премијера за спољне послове Веско Гарчевић је национални координатор за НАТО.

 

mne

 

Савет је основао групу за комуникацију са 12 чланова који су директно одговорни за стварање подршке јавности за приступање Црне Горе у НАТО.

 

Кључни чланови су:

 

Оливера Ђукановић, координатор односа са медијима

Ана Драгић, шеф невладиног сектора

Валентина Радуловић Шћепановић, менаџер за политичке странке и локалну управу.

 

Група за комуникацију је потписала меморандум са више од 60 црногорских невладиних организација које промовишу њене иницијативе, као и за стварање инструмената за манипулацију јавним мњењем.

 

На тај начин је настала масовна мрежа која се стално развија. Она и даље привлачи нове чланове у своје редове, да би утицала на умове Црногораца из различитих углова под маском друштвених активности.

 

То је довело до сложене хијерархијске структуре у којој велике НВО дистрибуирају задатке мањим организацијама.

 

Овде је листа највећих невладиних организација у Црној Гори:

 

Мрежа невладиног сектора (МАНС), извршни директор Вања Каловић

Атлантски савез Црне Горе, председник Саво Кентер

Удружење младих Атлантског савеза (YATA) у Црној Гори, председник Владана Балабан

Центар за демократску транзицију, извршни директор Драган Копривица

Центар за мониторинг и истраживање

Алфа центар

Фонд за развој севера Црне Горе

 

Наравно да таква информативна кампања не може бити успешна без медија. Свакога дана Црногорцима се пажљиво испира мозак различитим ток-шоу емисијама, промотивним спотовима, новинским чланцима и извештајима на мрежи, који промовишу идеју уласку у НАТО.

 

Јавно мњење формирају и национални телевизијски канали ТВЦГ1 и ТВЦГ2, Pink Media Group, ТВ Вијести, Прва црногорска телевизија, МБЦ, РТВ Атлас, НТВ Монтена.

 

Затим новине Дан, Вијести, Побједа, Дневне Новине, Блиц Црна Гора, Информер.

 

Сајтови са вестима Cafe Del Montenegro, Вијести, радиотелевизија Црне Горе.

 

Сваки канал пушта месечно од 15 до 25 емисија у којима се подржава НАТО, а новине објављују од 40 до 50 материјала сваког месеца.

 

Новац долази из амбасада САД и европских земаља (посебно из Велике Британије, Холандије и Норвешке), УСАИД-а, НЕД, НДИ, Фонда Конрад Аденауер, Фонда Маршала, Рокфелер фондације, Фонда за отворено друштво, Удружења балканског поверења демократији, глобалних невладиних организација као што је, на пример, Transparency International.

 

Приступање Црне Горе у НАТО је такође предност за мултинационалне корпорације. Из тог разлога Coca-Cola, Microsoft, Diners Club, T-Mobile и Фонд за кредитирање и развој медија снажно финансирају невладин сектор и НАТО кампању у земљи.

 

Да бисмо разумели улогу страних инвестиција у промоцији уласка у НАТО, можемо погледати пример екстерног финансирања једне од невладиних организација Црне Горе, као што је Центар за демократску транзицију. Ово су подаци за 2009 годину. Само 8 000 евра од укупно 160 000 су издвојиле владајуће структуре у Црној Гори.

 

Извор финансирања — Сума

Национални демократски институт — $ 60,000

Амбасада Холандије — € 36,140

Фонд за отворено друштво у Црној Гори — € 12,000

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори — € 16,000

Одељење јавне дипломатије НАТО — € 8000

УСАИД — $ 30,000

Влада Црне Горе — € 3000

Скупштина Црне Горе — € 5000

Приватне компаније — € 20,000

Укупно — € 160,000

 

Нико од њих не рекламира кампању хвалећи се НАТО бомбардовањем 1999 године. Заташкавање агресије је једна од ствари на коју се троши новац страних инвеститора. Манипулатори се не плаше да раде зло.

 

НВО МАНС прикупља прљавштину о владиним званичницима и људима у власти. Интерес западних и европских владиних и невладиних организација је добити информације које ће им омогућити да утичу на руководство Црне Горе ..

 

Поред тога, направљен је видео којим црногорске јавне личности позивају грађане да подрже чланство у НАТО. Емитован је на телевизији и дистрибуиран на интернету.

 

Касније су се многи од учесника повукли, рекавши да су лоше информисани о стварном циљу видеа. Испод је скриншот порицања који је направио познати угоститељ Крсто Никлановић.

 

krsto

 

Црногорске власти прогоне оне који се противе интеграцији у НАТО и кажњавају непослушне. У априлу прошле године је ухапшен Марко Милачић, активиста Покрета за неутралност Црне Горе. Противници чланства у НАТО живе под сталном присмотром полиције и периодично су у притвору.

 

policija

 

Међутим, масовни протести у главном граду Црне Горе показују да процес преобликовања јавног мњења и брисање анти-НАТО стереотипа није тако једноставно, потврђено је у истраживањима међународне компаније за истраживање IPSOS у периоду од фебруара 2013 до октобра 2015 године.

 

На питање: «Ако би се референдум о приступању у НАТО одржао данас, како бисте гласали»? Већина Црногораца би гласала против приступања.

 

Dec 2013 Jan2014 Feb2014 Mar2014 Apr2014 May. 2014 Jun 2014 Jul2014 Aug2014 Sep2014
For 36% 37% 41% 42% 43% 39% 39% 37% 36% 33%
Against 46% 43% 42% 45% 44% 47% 43% 44% 46% 50%
Abstain 18% 20% 17% 13% 13% 14% 18% 19% 18% 17%
Oct2014 Nov 2014 Dec2014 Jan2015 Feb2015 Mar2015 Apr2015 May 2015 Jun 2015 Oct2015
For 32% 35% 34% 32% 37% 32% 36% 36% 47% 52%
Against 50% 48% 51% 49% 48% 54% 53% 53% 41% 46%
Abstain 18% 17% 15% 19% 15% 14% 11% 11% 12% 2%

 

Обратите пажњу на то да је истраживање IPSOS урадио пре састанка Министара иностраних послова НАТО-а на дан 1 децембра, када је Црна Гора званично позвана да се придружи алијанси. Подаци које је добио IPSOS кажу да је број оних који би гласали за чланство у НАТО нагло порастао у октобру, док је број уздржаних опао. Све указује на превару.

 

Откако је Црна Гора повратила своју независност, САД и ЕУ су створили мултилевел хијерархијски систем који се састоји од неколико институција и организација којима је циљ да се промени јавно мњење у Црној Гори и да се осигура улазак земље у НАТО. Овај комплекс «мрежа свих мрежа» је ујединила државне структуре, невладине организације и комерцијалне компаније. Циљ им је исти.

 

Овај метод је био успешан у Украини, где су САД и ЕУ постигле своје циљеве. Што се тиче Црне Горе, време ће показати.

Тагови: ; ; ;