У Москви су данас представници Скупштине Србије и Државне думе Руске Федерације формирали Међупарламентарну комисију за сарадњу двије земље, која ће радити на промовисању и продубљивању политичких, економских, социјалних и културних односа.

 

16

 

Такав вид сарадње Државна дума остварује још само са Кином, Индијом, Француском, Италијом, као и са неколико земаља њиховог окружења.

 

Данас је одржана и прва сједница Комисије, коју су отворили предсједници два парламента Маја Гојковић и Сергеј Наришкин, а теме су биле – јачање политичких односа, питање европске безбједности и глобалне политике, Косова и Метохије, трговинско-економска сарадња, сарадња у области пољопривреде, енергетике, перспектива билатералних веза у области културе и просвјете и сарадња у међународним организацијама.

 

Гојковић је најавила ангажовање радних тијела два парламента у том послу, подсјетивши да је Србија унутрашњим реформама постигла политичку и економску стабилност, која је широко препозната у међународној заједници, и тиме је додатно ојачала своје могућности за унапређење билатералне и регионалне сарадње са свим партнерима, што је посебно важно имајући у виду изазове попут избјегличке кризе и појава екстремизма и тероризма.

 

Говорећи о економској сарадњи, Гојковић је навела да обје стране теже унапређењу сарадње и у тој области, да су препознати велики потенцијали за будућност, посебно у областима инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма, као и у домену кредитно-финансијске сарадње.

 

Она је захвалила на принципијелној и континуираној подршци Руске Федерације по питању Косова и Метохије.

 

На првом засиједању Комисије учествују и посланици Александра Ђуровић, Марија Обрадовић, Милован Дрецун, Александра Томић, Љубиша Стојмировић, Милорад Мијатовић, Дијана Вукомановић, Александар Мартиновић и Драгомир Карић.

 

Испред Државне думе РФ учествују Иван Иванович Мељников, Алексеј Константинович Пушков, Михаил Васиљевич Јемељанов, Светлана Журова, Леонид Иванович Калашњиков, Вадим Валентинович Кумин, Виктор Јевграфјевич Шудегов, Виктор Михајлович Заварзин, Кирил Игоревич Черкасов.

 

Принцип

Тагови: ; ; ;