Председник Русије Владимир Путин одржава традиционалну велику прес–конференцију, једанаесту по реду као шеф државе.

 

Читајте пренос конференције на српском.

 

Путин зеза Турску: Ако је неко одлучио да лизне Американце на једно место…

 

На питање новинара из Украјине: «У контексту ваше изјаве да у Донбасу нема руских војних кадрова, ја бих Вам пренео поздраве од капетана Јерофејев и наредника Александрова. Хоћете ли да их замените Сенцовим, Савченком и другима? И друго питање. Шта очекивати од Минских договора у наредној години?»

 

Никада нисмо говорили да у Украјини нема људи који решавају војна питања, али то не значи да се тамо налазе регуларне јединице Русије. Регуларних руских трупа тамо нема. Приметите разлику. Следеће. Поменули сте два или три човека  у замену, а онда дугачак списак оних са којима их треба заменити. Размена заробљеника између Кијева и Донбаса треба да буде по формули «сви за све» а не селективно.

 

Нисмо заинтересовани за заоштравање сукоба у Украјини, напротив, заинтересовани смо да буде решен што пре.

 

О Минским споразумима:

 

Ми желимо да они буду спроведени, али погледајте шта је у њима написано. И Кијев треба да уради свој део посла. Неопходно је било да се измени Устав и усклади са Донбасом. Да ли сте то урадили? Закон о специјалном статусу су усвојили. Али како? По закону је усвојен члан који каже да ће бити примењен након избора. То је манипулација. Ако желимо да решимо тај проблем, хајде да престанемо тако да радимо.

Тагови: ; ; ;