Председник Русије Владимир Путин изјавио је на прес конференцији да је изненађен ставом Бугарске због отказивања пројекта «јужни ток» које је супротно интересима саме Бугарске.

борисов

Брисел 17 децембар-ТАСС. Бугарски премијер Бојко Борисов након разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел изјавио је да је проекат изградње «јужног тока» обустављен на захтев Европске комисије.

«Председник Русије је потврдио да разуме да овај пројекат није пропао због тога што је Бугарска била против Русије него због тога што је Бугарска као лојалан члан Европске уније била принуђена и да уведе санкције, и да обустави изградњу гасовода као и да испуни све шта је од ње тражила Европска комисија»- изјавио је Борисов.

Он је напоменуо да је са Меркеловом разговарао и о будућности изградње дистрибутивног центра гаса на територији Бугарске.

«Наш будући дистрибутивни центар који бисмо градили заједно са Грчком могао би да прими азербејџански гас.Наравно Русија ако жели да доведе свој гас на наше обале може, као и са «северним током», да ангажује приватне компаније које би га дистрибуирале, платиле транзитне таксе, а Бугарска би од тога имала користи»- изјавио је Борисов.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је на конференцији да је изненађен одлуком Бугарске да обустави изградњу «јужног тока» који је био у интересу и саме Бугарске.

Председник Русије је изјавио да би Бугарска од инвестиција добила 3 милијарде евра а сваке године од транзита по 400 милиона евра.

«Ми смо хтели да изградимо овај гасовод али они нам то једноставно нису дозволили»-изјавио је руски председник.

«На самом почетку европски парламент је одлучио да овај пројекат није у интересу ЕУ и Европска комисија је зајтевала од Бугарске да обустави све даље разговоре.Након тога холандски регулатор нам је дао дозволу за изградњу гасовода испод нивоа мора.Па зашто да трошимо милијарде евра за транзит гаса испод мора па да га после шаљемо на бугарске обале»‘- рекао је Путин.

Он је додао да,под овим условима Русија неће реализовати пројекат «јужни ток».

Пројекат «јужни ток» је био намењен за испоруку Европи 67 милијарди кубних метара гаса годишње.

 

 

 

Тагови: ; ;