Поглавље 35 обавезује Србију да осим политичког спроведе и део плана који се тиче формирања предузећа везаних за енергетику и телекомуникације, и то по шиптарским законима.

 

1101572785-620x330

 

Шиптари траже да се Космет избаци из српског Устава, у циљу нормализације односа које предвиђа ово поглавље.

 

Поглавље 35, које је Европска унија отворила у приступним преговорима са Србијом, није само нешто са чим се ниједна друга чланица ЕУ при приступању у ову заједницу није срела.

 

Потенцијално, ово Поглавље делује као „рупа без дна“ јер ће се у зависности од преговора Београда и Приштине у Бриселу ово поглавље стално допуњавати.

 

Међу првим примерима како ће то убудуће да изгледа биће формирање Заједнице српских општина, која, иако договорена, још није заживела ни у мислима приштинских политичара, а камоли на терену.

 

Од четири споразума која су Београд и Приштина потписали у Бриселу 25. августа, а међу којима су поред ЗСО и споразуми о телекомуникацијама, енергетици и мосту на Ибру у Косовској Митровици, најдаље се одмакло са реализацијом овог последњег.

 

Међутим, Шиптари врло успешно манипулишу потписаним договорима. Иако је постигнут договор да Србија на окупираним територијама формира компанију за телекомуникације, то се још није десило, јер шиптарска власт захтева њено оснивање по шиптарским законима.

 

Исто је и са енергетиком, где је било предвиђено да ЕПС формира кћерку фирму, којом ће руководити ЗСО. С обзиром на то да ЗСО није формирана, тешко да ће и ово оживети. Део овог сегмента био је хидросистем „Газиводе“, око чега је и било највише проблема.

 

С обзиром на ситуацију на терену, стиче се утисак да је Поглавље 35 више писано да би се Београд чвршће „зацементирано“ за потписано у Бриселу. С друге стране, чини се да је у овом процесу Приштина самовољна да се понаша како хоће, знајући да Београд мора да пристане на све, управо због овог поглавља ЕУ.

 

Слободан Самарџић, професор на Факултету политичких наука у Београду, за Спутњик каже да је отварање Поглавља 35 управо инсистирање на потпуном спровођењу свих бриселских споразума.

 

Другим речима, ово поглавље је само конкретизована обавеза Србије која произилази из споразума, укључујући ту и споразум о енергетици, односно „Газиводама“. Прихваћено, каже он, мора бити и испуњено.

 

„У преговарачком предлогу Уније поновљена су сва питања из детаља Бриселског споразума чије је спровођење на себе преузела Србија“, каже професор Самарџић.

 

Према томе, Платформа 35, према његовим речима, не само да обавезује Србију да формира предузећа везана за енергетику, већ ће та предузећа морати да раде по шиптарским законима.

 

„Дакле, то ће бити предузеће Електропривреде Србије, али ће на северу Косова производити и дистрибуисати струју по законима који су прописани законима Косова“, објашњава Самарџић.

 

То значи, додаје он, да ће то бити страно предузеће у „косовској држави“, а по том систему ће, тврди наш саговорник, радити и ЕПС и „Телеком“.

 

С обзиром на то да формирање кћерки фирми ових државних предузећа Србије захтева и верификацију Владе Србије, немогуће је да буду формиране, јер би се тиме прекршио Устав Србије.

 

Самарџић каже да је то већ 25. августа прихваћено Споразумом у Бриселу, чиме је већ прекршен Устав Србије.

 

Интересантно је да се у Поглављу 35 доста тога „поклапа“ са извештајем Приштине о примени Бриселског споразума од пре две недеље, који је проследила ЕУ.

 

У њему је истакнуто да је формирање Заједнице српских општина условљено уклањањем „паралелних структура“ Србије на окупираним територијама, као и да је то паралелан процес са израдом нацрта статута ЗСО.

 

У приштинском документу се наводи да би Србија из свог Устава требало да избрише Космет, што би допринело нормализацији односа које се наводи у Поглављу 35.

 

Шиптарска влада навела је у овом допису Бриселу да је најмањи напредак у спровођењу споразума постигнут у групи споразума који се тичу „нормализације ситуације на северу Косова“, односно, „консолидације Косова на северу Косова и интеграције косовских Срба“, као и уклањања „паралелних структура Србије“, јер Србија није успела да спроведе споразуме из ове групе, али и јер их је „померала и кршила“.

 

Шиптари ће почети са оснивањем ЗСО (Асоцијације) када Србија почне да уклања паралелне структуре на окупираним територијама.

 

Подсећајући да се споразуми из бриселског дијалога могу поделити на три групе — споразуми о билатералној сарадњи „двеју земаља“, споразуми о „нормализацији на северу Косова“ и споразуми о „ратној одштети“, из шиптарске владе су истакли да је у извештају наведено да је слаб напредак постигнут и кад је реч о интеграцији Срба у шиптарски систем.

 

У извештају се истиче и да „дуализам“ омогућава Србији да извештава Европску унију о напретку, а да истовремено „чува паралелне структуре“.

 

„На површини изгледа да се споразуми спроводе, али у дубини остају контроверзни и далеко од онога што је договорено у Бриселу“, стоји у документу.

 

У суштини, Поглавље 35 могло би да добије давно отрцани епитет „шаргарепе и штапа“, где се фактички Београд, зарад напретка у преговорима са ЕУ, кроз ово поглавље полако али сигурно води ка признању окупираних територија.

 

Бранкица Ристић / Спутњик

Тагови: ; ;