«Русија и Србија деле заједничко разумевање о томе како треба да изгледају међународни односи», рекао је Председник Федералног одбора Савјета за међународне послове Константин Косачев на састанку са делегацијом Народне Скупштине, коју је предводила Председница скупштинског Одбора за спољне послове, шефица српске делегације у ПАСЕ Александра Ђуровић.

 

srbija-rusija-zastava_660x330

 

«Србија је за нас била, јесте и увек ће бити једна од најближих земаља у Европи и свету. Имамо заједничку историју, сличне језике, традицију и културу. Само запамтите да славимо Божић истог дана», рекао је Константин Косачев.

 

Председник је додао да две земље деле заједничко разумевање о томе како треба да изгледају фер међународни односи.

 
Руска страна је заинтересована за процес интеграције Србије у ЕУ.

 

«Још један догађај не оставља равнодушном ни Србију ни Русију — активација плана Црне Горе да се придружи НАТО-у», рекао је Косачев.

 

Друго питање је проширење санкција ЕУ против Русије.

 

«Србија не учествује у процесу доношења одлука, али је њен став по овом питању јасно дефинисан и ми смо захвални на томе».

 

На састанку су се учесници састанка дотакли теме о предстојећем заседању ПАСЕ у јануару.

 

«Захвални смо српској делегацији за једногласно одбијање санкција према руској делегацији у Парламентарној скупштини», рекао је Косачев.

 

Александра Ђуровић је рекла да је Србија спремна да подржи Русију у предстојећем гласању на седници ПАСЕ у јануару по питању повратка руске делегације.

 

«Спремни смо да разговарамо о овом питању са нашим пријатељима у ПАСЕ», додала је она, истичући да је лишавање права гласа руске делегације на штету интереса ПАСЕ.

 

У Москви су представници Скупштине Србије и Државне думе Руске Федерације формирали Међупарламентарну комисију за сарадњу двије земље, која ће радити на промовисању и продубљивању политичких, економских, социјалних и културних односа.

 

Јуче је одржана и прва сједница Комисије, коју су отворили предсједници два парламента Маја Гојковић и Сергеј Наришкин, а теме су биле – јачање политичких односа, питање европске безбједности и глобалне политике, Косова и Метохије, трговинско-економска сарадња, сарадња у области пољопривреде, енергетике, перспектива билатералних веза у области културе и просвјете и сарадња у међународним организацијама.

Kata Bucik

Тагови: ; ;