Суд у Гњилану казнио је српску старицу Персу Стојковић (75) због «флагрантног нарушавања јавног реда и мира». Извршном пресудом суда у Гњилану, 75-годишња Перса Стојковић из села Паралово, осуђена је на новчану казну од 50 евра или три дана затвора због ремећења јавног реда и мира. Крива је, како је рекла ТВ Пулс из Шилова, само зато што је, чувајући башту, истерала са свог имања краве које су власништво албанске породице Ибиши из суседног села Жеговачка Врбица.

 

Добила је и пресуду и батине, преноси ТВ Пулс, а полиција све зна о нападу на старицу.

 

«Браним своје имање и осуђена сам зато што ми Шиптар доводи стоку овде, а удаљен је одавде можда три, чет’ри киломентра. 500 комада стоке. И сад треба да платим казну што ме он бије јер сам истеривала стоку са свог имања, бранила своје двориште- то мало што је од њега остало. Ово друго су све окупирали, посекли шуму… И за то треба да платим казну. Али ја нећу да платим, Боже чувај! Ако је потребно, идем у затвор, овако стара и ћу да трпим три дана, нећу ништа да једем ни да пијем јер ће можда и да ме отрују тамо. У затвор ћу да идем из принципа, не зато што немам да платим 50 евра. Нећу да платим!»

 

Емина Махмути, директор Косовске полиције за регион Гњилана, каже да је против Ибишијевих поднето девет кривичних пријава.
На питање новинарке да ли је полиција способна да заштити грађане од насилника из Жеговачке Врбице она каже:

«Јесте, и ми то радимо свакодневно…»

 

Персини синови подржавају мајчину одлуку да ће пре у затвор, него да плати казну за нешто за шта није крива.

«Могу само да кажем да је њена жеља да новчану казну замени том тродневном затворском, заправо последња могућност којом ми можемо да изразимо револт и огорчење таквом судском одлуком. То нам је једино преостало.»

 

Благица Трајковић, прва комшиница изјавила је да ако иде Перса, иде и она са њом у затвор јер им је случај исти, ни шљиве не могу да беру од страха од породице Ибиши.

 

Градоначелник Новог Брда Светислав Ивановић изјавио је да су Ибишијеви од раније познати локалним органима реда.

«Против њих је поднето више пријава због насиља, али то их не спречава да и даље атакују на туђе», рекао је Ивановић.

 

Село Паралово чини 16 раздвојених махала у којима живе Срби и Албанци. Живе тешко.

После сукоба, овде је остало педесетак српских кућа са 150 људи. Ту где су Стојковићи, само су три куће опстале и нико их не дира осим Ибишијевих, преноси ТВ Пулс.

 

Перса Стојаковић — симбол пркоса и одлучности

 

Извршна пресуда суда у Гњилану, којом је 75-годишња Перса Стојковић из села Паралово осуђена на новчану казну од 50 евра или три дана затвора због ремећења јавног реда и мира, тужан је доказ недостатака правног система на Косову и Метохији, оценила је вечерас владина Канцеларија за Косово и Метохију.

Овом пресудом је Перса Стојковић, иако сасвим очигледна жртва насиља и бахатости албанских комшија, кажњена је због тога што је покушала да заштити своју имовину.

Ова храбра старица, о чијем су кафкијанском процесу медији опширно извештавали протеклих седмица, постала је симбол српског отпора, пркоса и одлучности да се истраје и опстане у егзистенцијалним условима какви данас не постоје нигде другде у Европи, каже се у саопштењу.
Апелујемо на правосудје на КиМ и Еулекс да пронадју правну могућност да се ова бесмислена и очигледно антиправна пресуда поништи или преиначи.

Захтевамо за Србе на КиМ једнакост пред законом каква постоји у свим цивилизованим друштвима, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Претходна бака Персина изјава коју је пренео «Танјуг»:

 

— Скоро цело имање су нам узурпирали. Остало нам је нешто мало, свега десетак ари, и сад они доводе стоку на нашу земљу штету да нам праве. Живе на неколико километара од нас, а стоку све доводе у нашу махалу. Стока све погазила, појела поврће, пробила ограду. Истрчала сам да је потерам из свог дворишта кад ме је један од тројице браће дохватио и мотком изударао по бутини. Њихов лекар Албанац ме је прегледао, имала сам огроман хематом. И сада ја да платим што сам бранила своје имање. Ма нећу из принципа, него идем у апсу. Син каже да платимо јер правде за нас Србе доле нема, али ја не одустајем. Ако треба и суду у Стразбуру ћу се жалити — прича бака Перса, која је од тада више пута била на мети породице Ибиши. Они годинама врше тетор над готово свим Србима у селу, отимају им и уништавају имања, више пута су ухваћени у бесправној сечи шума, али им, како кажу мештани, нико не може ништа.

— Сваки пут кад ме виде, показују руком преко грла и добацују да ће бити крви. Прошле године ме је најмлађи од њих ухватио и пола сата ми држао секиру изнад главе. Случај није покренут јер тужилаштво наводно није имало довољно елемената за покретање. Комшија не сме из куће од њих, ја понекад изађем да наберем шљиве, наточим воде и скупим грање за потпалу, али све у страху. А они ми добацују: „Шта си дошла да нам сметаш.“ „Ма коме сметам, ово је моје двориште, моја кућа“, одговорим им, а они се смеју и кажу: „Као што је твоја и држава.“ Прете и синовима. Страх ме је јер деца раде, па често остајем сама. Ја док живим — живим, ал’ за њих ми је најгоре — завшава несрећна жена.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;