Савет безбедности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију о појачавању борбе против финансирања терористичких организација, коју су припремиле Русија и САД.

сб ун

Нацрт резолуције позива се на поглавље седам Повеље УН, што значи да је Савет безбедности прогласио претњу међународном миру и безбедности, тако да су све државе у обавези да испуњавају мере прописане у документу.

Државе, пре свега, морају «хитно да замрзну средства и друге финансије или економске ресурсе оних особа, група, предузећа и организација» које се нађу на санкционом списку Савета безбедности.

Означеним особама или структурама мора да буде забрањен улазак у државу или пролазак кроз њу. Земље су такође у обавези да спрече непосредне или посредне испоруке наоружања овим лицима.

Санкциони списак је преименован у „списак Исламске државе Ирака и Леванта и Ал Каиде“, што значи да Савет безбедности више не сматра ИСИЛ огранком Ал Каиде. Ова организација је проглашена за самосталну терористичку претњу.

Санкције ће бити проширене на оне који учествују у финансирању и планирању активности ИСИЛ-а и Ал Каиде, у испорукама, продавању или предавању оружја и других средстава овим организацијама, као и на оне који се баве врбовањем за терористичке групације.

Тагови: ; ;