Украјина је саопштила да уводи мораторијум на исплату Русији дуга од 3 милијарде долара, као и на враћање руским банкама 507 милиона долара на основу дуга конструкционог бироа „Јужно”  и Укравтодора за који постоје државне гаранције, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук, додавши да је Кијев спреман да се тим поводом суди са Москвом.

 

330

 

„Влада Украјине данас уводи моратуријум на исплату такозваног руског дуга… Ми уводимо мораторијум на исплату 3 милијарде 75 милиона долара руских обвезница”, изјавио је премијер Украјине Арсениј Јацењук, преноси „Взгляд”.

 

У светлу ове одлуке министар финансија Русије Антон Силуанов је изјавио да Москва од Кијева очекује предлог за реструктурирања дуга.

 

Москва је такође саопштила да планира да Украјину тужи суду, ако Кијев до 20. децембра не исплати дуг од 3 милијарде долара.

 

Раније на сајту министарства финансија Украјине појавила се званична информација да земља није у могућности да у року измири свој дуг.

 

Међутим Одбор директора Међународног монетарног фонда (ММФ) признао je дуг Украјине у износу од 3 милијарде долара кao суверени, а не комерцијални.

 

«Усвајање буџета који одступа од програмских циљева за 2016., прекинуће програм и неминовно ће нарушити пратеће међународно финансирање» — рекла је први заменик директора ММФ-а Давид Липтон.

 

Подсетимо Русија је у новембру предложила реструктурирање украјинског дуга.Али супротна страна није учинила ни један корак у том правцу. Због тога је председник Русије Владимир Путин наложио министру финансија да покрене судски поступак против Украјине.

Тагови: ;