Посланик Врховне Раде Украјине, Мустафа Џемилев, је током своје посете Турској разговарао о плановима за стварање војне јединице на граници са Кримом, јавља QHA.

 

2ec6e0fd

Према речима политичара, јединица ће се налазити на граници са Кримом, у Херсонској области. Биће део Оружаних снага Украјине и под командом Министарства одбране те земљњ. Међутим, како је рекао Џемилев,

«могућности Украјине су ограничене. Постоје проблеми са тим где ће боравити та једница, проблеми са униформама, оружјем, храном. На дневном реду су сви ови трошкови. И то су питања о којима желимо да разговарамо са Турском»- рекао је он.

 

Украјински посланик, раније главни за непризнати кримско-татарски меџлис, сматра да је «у Херсону јак проруски утицај«.

«Живот Кримских Татара у Херсонској области је важан за Украјину» — уверен је Џемилев.

 

Своје идеје поделио је са турским лидером Реџепом Ердоганом, премијером Ахметом Давутоглуом и министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом током Себ-и Арус дугађаја у граду Коња.

 

QHA преноси да се са Џемилевим у Турској налази још један посланик Раде — Рефат Чубаров.

 

Себ-и Арус (Şeb-i Arus) је церемонија која се одржава сваке године у децембру у Анадолији. Посвећена је годишњици смрти суфи песника Румија. Манифестација традиционално привлачи највише званичнике Турске и представнике дијаспоре кримских Татара широм света.

 

Меџлис није регистрована организација на територији Русије. Она је укључена у неколико антируских акција — септембра су представници Меџлиса организовали тзв. трговинску блокаду Крима, а у новембру су постали учесници енергетске блокаде блокирањем места приступа која воде ка оштећеним електричним стубовима.

 

Тагови: ; ;