Америчка команда антитерористичке коалиције у Ираку допустила је могућност да су ваздушни удар у провинцији Фалуџа, током којег је погинуло више од 30 ирачких војника, извеле снаге коалиције.

 

1101415921

 

Централна команда операције „Апсолутна одлучност“ коју од августа 2014. године изводе САД и њихови савезници против милитаната ДАЕШ-а у Ираку и Сирији, допустила је могућност да би за јучерашњу погибију ирачких војника могли бити криви ваздушни удари коалиције.

 

Команда је обећала да ће спровести „детаљну истрагу“ инцидента. Позив за учествовање у истрази послат је и Влади Ирана. Руководство коалиције је нагласило да раније није било сличних инцидената.

 

„Поступајући по захтеву и према информацијама које су пружиле ирачке снаге безбедности у Фалуџи, снаге коалиције су извеле неколико ваздушних удара против ДАЕШ-а. Без обзира на координацију са ирачким снагама безбедности на земљи, према прелиминарним саопштењима, постоји могућност да је један ваздушни удар довео до погибије ирачких војника“, наводи се у саопштењу Централне команде Оружаних снага САД.

 

Јуче је члан парламента Ирака Хаким ел Замили саопштио да је током ваздушних удара Ратног ваздухопловства САД у провинцији Фалуџа погинуло више од 30 војника регуларне војске Ирака, док је 20 рањено. Пентагон је у почетку негирао саопштења ирачког парламентарца.

 

Овде можете погледати видео запис за који се претпоставља да је снимак удара америчке авијације по позицијама ирачке војске.

 

(Спутњик)

 

 

Тагови: ;