«Русија и САД имају заједничке циљеве у Сирији, али проблем који представља сиријски председник Башар ал-Асад мора да буде решен», изјавио је данас амерички државни секретар Џон Кери.

«Ако желите да зауставите рат у Сирији, а ми желимо, ако желите да се борите против ИСИС и зауставите раст тероризма, морате да решите проблем Асада», рекао је Кери у интервјуу за програм «Вести у суботу» на ТВ каналу «Русија 1», пренео је ТАСС.

10431477_779363082129880_8708406091678625186_n

«То не значи да желите да промените сваки аспект Владе, ми то не желимо. Ми желимо институције Владе, желимо да Сирија остане цела, а то жели и Русија», казао је Кери.

Према његовим речима, Русија и САД заправо деле јединствен став са Ираном када је реч о политичком решењу за Сирију, у коме Сиријци могу да бирају будућност своје земље.

«Ми желимо исту ствар», поручио је Кери.

Кери се осврнуо и на инцидент из новембра када је турски авион Ф-16 оборио руски бомбардер Су-24 изнад Сирије, наводећи да САД о томе немају детаљне информације.

«Шта се догодило у погледу турског и руског авиона? Ми не знамо детаље тога», поручио је Кери.

«Имамо неке индиције са нашег радара, имамо неку представу шта се догодило, али мислим да постоји званичан процес који је у току и размена информација и не желим да коментаришем о закључцима», додао је Кери.

Турска је у 24 новембра на граници са Сиријом оборила руски бомбардер због, како је навела, нарушавања њеног ваздушног простора, што је први пут у пола века да једна НАТО чланица обори неки руски авион и наишло је на оштру реакцију Москве.

Црна кутија из бомбардера у петак је отпечаћена у присуству страних стручњака.

Процес је трајао око један сат, а како се испоставило меморијски модул уређаја за снимање је оштећен.

Стручњаци су најавили да ће прве резултате декодирања података објавити до 21 децембра.

Kata Bucik

Тагови: ; ;