Покрет «Кирим“ одузео је лидерима удружења «Парламент кримско-татарског народа» Мустафи Џемилеву и Рефату Чубарову право да дају изјаве у име кримских татара, и на локалном и на међународном нивоу.

татари за рускију

Састанак међурегионалног друштвеног покрета кримско-татарског народа «Кирим» одржан је у суботу у Симферопољу.

«Склоност Џемилева, Чубарова и Л. Исљамова сарадњи с екстремистичким групама које су под истрагом у целом напредном свету одузела им је право да представљају кримске Татаре. Од сада све њихове изјаве, на било каквим скуповима, биће схваћене као иступање приватних лица», пише у резолуцији која је усвојена на конгресу.

Делегати конгреса одузели су Џемилеву, Чубарову и Исљамову не само право да наступају у име кримско-татарског народа, него и да представљају његове интересе на међународним скуповима.

«Ми, кримски Татари, стидимо се Џемилева, Чубарова и Исљамова, који су укаљали част нашег мудрог, стрпљивог и трудољубивог народа», пише у документу.

Лидери парламента кримских Татара Чубаров и Џемилев изјаснили су се против присаједињења Крима Русији и напустили полуострво. Због екстремистичких изјава, којима се потпирује национална нетрпељивост, 2014. им је на пет година забрањен улазак у Русију.

Против Чубарова је покренут кривични поступак због угрожавања територијалне целовитости Русије.

Тагови: ;