Немачка канцеларка коначно је одреаговала на нападе источноевропских чланица ЕУ на пројекат гасовода Сверни ток 2 у којем је немачки бизнис главни партнер руског Гаспрома.

 

Angela-Merkel-Jutjub

 

За време самита ЕУ у Бриселу, Ангела Меркел је изразила „политичку жељу“ да Украјина приликом реализације тог стратешког пројекта „не изгуби статус транзитне земље за гас који Русија испоручује Европи“. Тај свој став назвала је „политичком одлуком“.

 

Као што се види, није ни помислила да доведе у питање Северн ток 2. Притом је само нагласила да да је то „економски пројекат у којем учествују приватни инвеститори“ и једино указала да је за њега потребно „обезбедити правни оквир“.

 

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је да Северни ток-2 угрожава транзит руског гаса преко Украјине. Нагласио је да ће Северни ток 1 и Северни ток 2 сконцентрисати 80 одсто испорука гаса из Русије у Европу.

 

Додао је да Северни ток 2 неће смањити енергетску зависност Европе од Русије.

 

Јуче је Владимир Путин поручио Бриселу да Москва од ЕУ очекује гаранције у писаној форми да се све маршруте гасовода за Европу не само могу реализовати без сметњи, него и да ће имати приоритет и да ће их Европска комисија подржавати. Чак је сугерисао Анкари – ако је и даље заинтересована за Турски ток – да донесе такав „папир“ из Брисела.

 

Исто је предочио и Бугарској.

 

Украјински премијер Арсених Јацењук изјавио је претходних дана да ће његова земља – ако буде саграђен Северни ток 2 – годишње губити 2,2 милијарде долара „транзитних прихода“.

 

Правда

Тагови: ; ; ;