Око 300 становника пограничног хрватског града Бује и нешто мање становника словеначког пограничног подручја окупило се на граничном прелазу Света Луција–Брезовица са обе стране жилет-жице, коју је на границу поставила Словенија, протестујући заједно против, како су истакли, свих жица које стоје на путу људској слободи.

 

fah-h9186974crop

 

На неким од транспарената којима су окупљени становници исказали огорчење и негодовање због постављене жице писало је «Жица убица», «Жица мења навике», «Против живота у жици», «Европа почива у жилет-жици», а словеначки демонстранти донели су сламнату лутку са ликом премијера Мире Церара и ставили је на жицу, пренео је Јутарњи лист.

 

Жица у Истри, Европи и свету је велика срамота, доказ неслободе, показатељ страха, она представља све оно што нису вредности истарског човека — а то су толеранција, мирољубивост, слобода и отвореност, поручила је Наталија Гргоринић из Лижњана.

 

«Ово није решење, то није позив на дијалог већ је то ширење страха, мржње и непријатељства. Онај који је ту жицу поставио нека дође и нека је скине! Европа не сме да допусти себи да шаље поруку бодљикаве жице према свету», рекла је и нагласила да су људи згрожени тим «чином варварства».

 

«Ако смо Европљани и поштујемо европске вредности, морамо да се присетимо да је та бодљикава жица донела велике ране нашем континенту, не пуно година уназад», рекла је.

 

На тој жици умиру животиње, она је еколошка, морална и људска катастрофа, рекла је и закључила како се тиме понавља историја мрака и неслободе.

 

Најављена одбојкашка утакмица на граници је одиграна само симболично, у неколико пребацивања лопте преко жице, а «друго полувреме» је одржано поподне на граничном прелазу Каштел-Драгоња.

 

Чланови мушког одбојкашког клуба «Умаг», којима се прикључио и олимпијски победник у стрељаштву Ђовани Церногораз, подељени у «екипе» са обе стране жилет-жице, краткотрајном су одбојком поручили да жицу треба уклонити.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;