Видео пренос је завршен. Гледајте ексклузивне снимке Њуз-Фронт-а из Подгорице.

 

Вечерас, 20. децембра са почетком у 18 часова одржаће се још један у низу протестних скупова у Црној Гори. Редакција Њуз Фронт- Србија организује директан пренос протеста из црногорске престонице који вечерас можете пратити на овој страници.

 

И на овом протестном скупу, као и на свим претходним, ће се од садашње владе Црне Горе тражити  формирање прелазне Владе и одржавање фер и слободних избора у Црној Гори. На претходном скупу се поред оставке владе тражило расписивање референдума на коме би сами грађани одлучили да ли желе да њихова држава постане чланица НАТО-а. Организатор скупа, Демократски фронт, ће на данашњим протестима позвати лидере опозиционих партија да до формирања прелазне владе бојкотују даљи рад парламента. Скуп у Подгорици се одиграва уочи сутрашњег разговора лидера партија које имају посланике у парламенту, а на којем ће се расправљати о обезбеђивању услова за фер и демократске изборе.

 

Претходни протестни скуп одржан је 12. децембра када се окупило око 10 000 људи. Скуп је, између осталог, запамћен и по томе што је њему присуствовао и Момир Булатовић који се, до тада, дуже времена није обраћао јавности и није био политички активан. На скупу је нагласио:

 

«Не смемо да учествујемо у сукобу Русије и НАТО-а. Не можемо дозволити да Црна Гора уђе у обрачун између великих сила. Наши политичари мисле да ће их улазак у НАТО спасити од одговорности. И, знате, они су у праву. НАТО није само савез убица и већ и савез лопова.»

 

Скупу су поред чланова Демократског фронта присутвовале и друге невладине организације које се залажу за исте циљеве.

После одржаног митинга, демонстранти су заједно са организаторима кренули у у протестну шетњу до споменика Светом Петру Цетињском где је прочитан извод из тестамента Светог Петра Цетињског.

 

Овај, као и претходни протестни скуп, можете пратити вечерас од 18 часова на овој страници.

 

Скуп је почео.

Бранка Бошњак се обраћа окупљеним грађанима Црне Горе.  Захтева се, како је већ речено, формирање прелазне Владе и одржавање фер и слободних избора у Црној Гори. По њеним речима то неће бити лако. Међутим, сведоци смо тога да је Ђукановић почео своје да «пушта своје низ воду» што се јасно види из хапшења Светозара Маровића. И поручује «филозофу из Будве» пошто сада има довољно времена у «спужу» да себи одговори на једно филозофско питање:

«Како је то други пошао први, кад је први први?

 

 

Окупљенима се обратио и Др Владислав Бојовић који поручује да ће се и даље окупљати док «криминална влада» не сиђе са власти и организује фер изборе.

 

Славен Радуновић је истакао значај свих до сад одржаних протеста, честитао јубилеј јер је ово 25. по реду протест. И рекао да не одустају јер против њих «нема лека» и да их се «тако лако неће отарасити».
Иако је данас 20. децембар и саветовани су да због славе Светог Николе не одржавају тада протест јер пола Црне Горе слави, протест је ипак успешан.

«Тукли су нас, бацали на нас сузавац, али ми смо и даље овде. Ми смо већ победили јер смо покренули Црну Гору.»

 

Ранко Вучинић из Радничке партије понавља да ће се протести наставити док се обећано не испуни и док «криминалац Мило не падне».

 

«У Црној Гори је на снази диктатура, Мило је заробио све државне институције, и наш је задатак да га рушимо, и он се руши овде на улици, не на састанцима уз испијање кафе. Доле диктатор, живела слобода!»

 

Предраг Булатовић поручује да ако се њихови захтеви не испуне, поставиће опет бине и шаторе на истом месту одакле су их много пута силом растерали.

 

«Потребан је општи бунт, не за насилну смену власти, већ за организовање фер и демократских избора. Очекујемо добре вести сутра, очекујемо да ће објавити да ће бити прелазна влада, и да докажу да су они у скупштини јачи него ми. Али ако се то не деси, очекујем да нам се сви они придруже на улици.»

«Обраћамо се и амбасадама- Америчкој, Немачкој, Британској и поручујемо да смо ми цивилизован народ и да не желимо власт са улице, да се залажемо управо за оно што они од нас траже- демократску власт на фер и поштеним изборима»

 

Страхиња Булајић:

Слобода тражи храброст, стрпљење, али тражи и људе. Иако је Црна Гора скупо плаћала своју слободу, она од нас сада тражи да будемо достојни својих предака.

Легалитет и легитимитет заснивају се на слободи демократског избора, не на крађи, због чега ми немамо легитимну власт. Борба за слободу је родољубље.
На овом малом простору живимо једни поред других али у различитим световима- чиме се они поносе ми се тога стидимо.

 

Покрет за промене Небојша Медојевић:

 

«У борби за будућност наше породице и наше деце, поново ћемо доћи овде.
Моћ једног државника не седи у панцирима и пендрецима полиције, већ је таква моћ особина једног диктатора. Црна Гора је окупирана, од стране ЈЕДНОГ човека, и шачице потплаћених пратиоца. Тај један човек нас све не може да уплаши.
Смејао си се, Светозаре Маровићу, када су нас «керови» били на улицама, али ето, дођоше и по тебе, Светозаре, ти исти. А доћи ће и по Мила!
Колеге из опозиције, сутра имате прилику да докажете да сте бољи од нас, и изгласате прелазну владу. Или договорите прелазну владу, или у супротном кажите да нема другог излаза осим овог нашег- изласка на улице. Ако успете, бићете испоштовани од стране Демократског фронта као највећи модерни хероји наше земље, а ако не успете, изађите са нама 23. на овом истом месту.

Позивам вас 23. децембра на скуп на овом месту. Ако буде изгласана прелазна влада, славићемо, ако не, настављамо са протестима. Позивам на уједињење целе опозиције. «

 

 

Медојевић за Њуз Фронт:

Наш репортер, Војислав Мистович: По вашем мишљењу, зашто је ухапшен Светозар Маровић?

 

Медојевић: «Он је само део обавеза које је Црна Гора преузела за улазак у НАТО. Мило је морао да хапси неке своје најближе сараднике, па је проценио да је најмања штета од хапшења Маровића, да Маровић неће открити његове криминалне радње. И то је једна жртва која се приноси за добијање позивнице за НАТО.»

 

Мистовић: Шта очекујете од сутрашње седнице?

 

Медојевић: «Искрено не очекујем да ће Ђукановић дати прелазну Владу и очекујем од опозиције да се изјасни- или да се придружи нама на протестима, и тако кажемо да сви заједно не желимо да учествујемо на изборима без прелазне владе. Када би комплена опозиција тако рекла, била би то крупна политичка одлука. Очекујем од њих да потврде свој политички став да неће учествовати на изборима без прелазне владе.»

 

Мистовић: Да ли нас као 89. чека «врући јануар» онда?

 

Медојевић: «Сваки дан је врућ, сваки минут, јер дуг наш се сваког минута повећава 355 евра. Сваки дан, Мило може да донесе неку тешку и штетну одлуку за Црну Гору са последицама по наше унуке.»

 

Мистовић: Да ли сте за одржавање референдума по питању чланства Црне Горе у НАТО?

 

Медојевић: Да, то је наш партијски став од оснивања јер се тако крупне државне одлуке које имају последице по живот грађана, безбедност Црне Горе, где се преноси део суверенитета у области одбране и заштите, обавезно морају констатовати на референдуму, фер и слободно.

 

Мистовић: Ово је био увод за оно што нас чека у среду. Главни је други део опозиције који ће преговарати са режимом Мила Ђукановића, али као што смо чули од господина Медојевића, они се не надају неком позитивном исходу. Тако да ћемо, као што смо и раније пратили уз редакцију Њуз Фронта, пратити све штп се дешава на политичкој сцени Црне Горе у наредних неколико дана. Дефинитивно је хапшење Светозара Маровића једно од преломих тачака политичке сцене Црне Горе.

 

 

Тагови: ; ;