«Немачке компаније које послују у Русији трпе колатералну штету због санкција које је Москва увела Турској», саопштила је Немачко-руска привредна комора.

 

images

 

«Утицај санкција на ове компаније је значајан. Две трећине њих су осетиле последице», изјавио је председник коморе Рајнер Зеле на конференцији за новинаре у Берлину, и додао да компаније очекују заокрет тек у 2017 години, пренела је агенција Ројтерс.

 

Како наводи Франс прес, највећи број немачких компанија припада аутомобилском сектору и поседују производна постројења у Русији, али набављају ауто-делове из Турске.

 

Руске власти су, међутим, недавно упозориле произвођаче аутомобила у земљи да ће можда морати да обуставе производњу, јер испоруке делова из Турске увелико касне након што је Москва увела економске санкције Анкари због обарања руског војног авиона.

 

«Ако се ова ситуација настави, компаније ће бити приморане да зауставе производњу», изјавио је прошле недеље вицегувернер Санкт Петербурга, Сергеј Мовчан за Франс прес.

 

«Иако су производи из лаког индустријског сектора Турске изузети од забране на увоз воћа и поврћа објављене крајем новембра, царинске процедуре су сада знатно дуже и комплексније», навео је председник коморе Зеле.

 

Међутим, не представља само ембарго лошу вест за немачке компаније које послују са Русијом, будући да је велики број њих већ осетио последице западних санкција уведених Москви због украјинске кризе, наводи француска агенција.

 

«Цела ситуација је довела до суноврата немачког извоза у Русију, који је само ове године достигао вредност од 20 милијарди евра, што је око половине извоза из 2013 године», изјавио је заменик председника коморе Волкер Трајер.

 

Немачко-руска комора, која окупља 850 компанија, апеловала је на ублажавање санкција Русији, наводи Франс прес.

 

Kata Bucik

Тагови: ;