«Део европског суверенитета се преноси на лидера НАТО – САД», изјавио је руски Председник Владимир Путин и навео као пример улазак америчких трупа у Ирак.

 

PutinInterview_0

 

«Проблем Европе је у томе да не спроведи независну спољну политику. Она се одрекла дела свог суверенитета и предала га, не толико НАТО-у, колико Сједињеним Америчким Државама», рекао је руски Председник Владимир Путин у документарном филму Сидона Медведева «Светски поредак».

 

«У принципу, нормално је да се суверенитет чланова војно-политичког блока подчини наднационалном телу», додао је он. «Али, у овом случају, део европског суверенитета се не преноси на НАТО, већ на вођу савеза – САД», рекао је Председник.

 

Као пример, Путин је навео улазак трупа САД у Ирак, подсећајући да су тада Немачка и Француска биле против, али им је речено да нису у праву.

 

«Испоставило се да је (бивши француски председник Жак) Ширак, који је имао блиске односе са сунитским делом Блиског истока, још тада предвидео до чега ће то довести, а он је, узгред буди речено, човек енциклопедијског знања. Сада је све то довело до уништења државности тих земљама, до процвата тероризма, напада у Паризу. Ширак је тада само размишљао о томе — и био је у праву. Исто као и (бивши немачки канцелар Герхард) Шредер», рекао је Путин.

 

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;