У граду Флорина у северној Грчкој свечано је откривен споменик руским војницима који су се херојски борили на Солунском фронту.

 

pamiatnik_default

 

Свечаност је везана за два догађаја („Годину руске културе у Грчкој“ и обратно „Годину грчке културе у Русији“), који ће почети наредног месеца, али и за стогодишњицу од ступања на Солунски фронт две славне руске формације (Друге и Четврте посебне пешадијске дивизије под командом генерал-мајора Дитерихса и Леонтјева).

 

„На споменику се огледају храброст и оданост својој патриотској, војној и савезничкој дужности, туга за погинулим друговима, као и несигурност у погледу даље судбине војника, који су ступили на страни фронт из велике Руске империје и враћају се у нову, захваћену братоубилаштвом и смутним временом земљу. Желели бисмо да овај споменик буде схваћен као одавање поште не само руским, него и свим војницима који су пали на овој напаћеној земљи у том, историјски не тако далеком рату. Као симбол наде у мирну будућност“, рекао је генерални конзул РФ у Солуну Алексеј Попов.

 

Споменик у Флорини још једно је сведочанство тесних и испреплетаних  историјских судбина Русије и Грчке. Раније су споменици и меморијали руским војницима и старешинама откривени на грчким острвима у Јонском и Егејском мору, као и у Александрополију и другим грчким градовима, пише «Российская газета».

Тагови: ; ;