«Трочлана консултација РФ-ЕУ-Украина на тему имплементације споразума у вези придруживања Кијева ЕУ су били неуспешни», рекао је Премијер Дмитриј Медведев.

«Било је неколико рунди преговора. Нису дали резултате. Украина и ЕУ нису спремне да потпишу правно обавезујући споразум који ће узети у обзир интересе Руске Федерације», рекао је Медведев у понедељак на састанку са замеником Премијера.

download

Да подсетимо, руски Председник Владимир Путин је потписао декрет о суспензији Споразума о слободној трговинској зони са Украином од 1 јануара 2016. Уредба је потписана «због изузетних околности које утичу на интересе и економску сигурност Руске Федерације и захтевају непосредне мере».

Као што је најављено, 1 јануара ће ступити на снагу економски споразум Украине и ЕУ. Русија сматра да би то могло имати негативан утицај на њену привреду.

Премијер Украине Арсеније Јацењук је рекао да ће, у случају трговинског ембарга, украински извоз у Русију у 2016 године, према прелиминарним подацима, бити смањен за $ 600 милиона.

Kata Bucik

Тагови: ; ;