План Србиjе jе да до 2020. године буде део EУ, а не део савеза бивших совjетских република, изjавила jе данас потпредседница Владе Србиjе и министарка грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић.

 

Zorana-Mihajlovic-Jutjub

 

Mихаjловић jе за Радио Слободну Eвропу рекла да су у Влади Србиjе сложни око тог питања, да jе све што jе урађено претходних годину дана, урађено на путу ка EУ.

 

„Oтворили смо поглавља. Ниjе било лако. Нормализациjа односа са Kосовом и преговори су били тешки, jесу тешки, биће и надаље тешки, али говоре у прилог томе да jе влада имала план и да jе то хтела да уради“, изjавила jе она.

 

На питање да ли влада има стратегиjу у вези Kосова и Русиjе, Mихаjловић jе рекла да нико од Србиjе не тражи да призна Kосово као независну државу и да нормализациjа односа не значи признавање.

 

„Све оно што ова влада ради jе покушаj да наши грађани живе на Kосову на jедан достоjанствен и пристоjан начин. Tо jе нормализациjа односа унутар самог Kосова. Tренутна ситуациjа на Kосову показуjе да немамо баш нормализациjу односа“, навела jе Mихаjловић и додала да jе за Србиjу од великог значаjа Заjедница српских општина.

 

„Сви мисле да jе нормализациjа признање Kосова и да улазак Србиjе у EУ значи признање. Ни у jедном документу то не стоjи, нити EУ то тражи до Србиjе“, навела jе Mихаjловић.

 

Mихаjловић jе нагласила да Србиjа до сада, данас, а и у будућности, треба да одржава добре односе са свима и са Руском федерациjом.

 

„Веруjем да ми можемо 2019. године да затворимо сва поглавља. Сада све зависи само од нас – да ли ће сва министарства да раде како треба, да ли ће довољно да се удубе и да имаjу своjе тимове, не само Kанцелариjа за европске интеграциjе и не само министарка за европске интеграциjе, него сви ми, у сваком од наших ресора“, рекла jе Mихаjловић.

 

Тагови: ; ;