Војници неонацистичког пука «Азов» су у центру Мариупола у недељу, 20 децембра, подигли споменик кнезу Свјатославу на месту где се некада био споменик Лењину.

Висина споменика кнезу је око 3,5 метара. Новац за њега је прикупљен донацијама бораца из јединица Украинаца. Статуу је направио отац једног од војника пука који је учествовао у «чишћењу» града од милиције.

У «Азову» постављање новог споменика третирају као поклон граду. У исто време, командант пука «Азова», неонациста Андреј Билецки је, говорећи становницима, рекао да за постављање споменика није било договора са градским властима и да је постављен противзаконито.

«Желели смо да направимо поклон граду за Нову годину. А они нека пробају да га демолирају», рекао је Билецки.

Он је додао да ово није једини споменик «виђенијим украинским личностима који су основали Мариупол».

Пре тога су борци «Азова» организовали «марш храбрих», коме је присуствовало око хиљаду људи. Они су организовали неонацистичку поворку са бакљама кроз главну улицу у Мариуполу – авенију Лењина – а онда на Тргу слободе одржали митинг «Ја идем с тобом.»

azov_02

Казнене експедиције батаљона «Азов» носе заставе пука, бакље, пале ватромет, узвикују неонацистичке слогане.

«Величанствена фигура кнеза-ратника је инспирисала десетине генерација својим бескомпромисним јунаштвом и храброшћу. Његова спољна политика је била агресивна – непријатељи су се плашили и поштовали Украину у исто време», рекао је током обраћања грађанима «Азов «.

Kata Bucik

Тагови: ; ;