Већина грађана Словеније, који су данас изашли на референдум, изјаснили су се против геј бракова, показали су прелиминарни, незванични резултати. После скоро половине пребројаних гласова, 62 одсто грађана је гласало «против», а 38 одсто «за».

Slovenija t

Како је пренела агенција СТА, према правилима референдума 20 одсто бирача са правом гласа треба да се изјасни «против» да би закон био одбачен.

До 16 сати гласало је 428.000 људи, односно 25 одсто уписаних бирача.

Словенци су се изјашњавали о томе да ли се брак може дефинисати као заједница две особе уместо као заједница мушкарца и жене, као и да ли геј паровима треба дати право да усвајају децу.

Парламент Словеније је у марту усвојио закон којим је дефиниција брака промењена у «заједницу две особе» уместо «заједницу мушкарца и жене» чиме су хомосексуални парови добили иста права као хетероесксуални парови, укључујући право да усвајају децу.

Међутим, противници овог закона окупљени у групи «У питању су деца» одмах су покренули кампању и успели да прикупе 40.000 потписа неопходних за референдум.

Пре неколико дана овим поводом огласио се чак и папа Фрања који је позвао словеначке политичаре да стану у одбрану породичних вредности. Не помињући експлицитно референдум, папа је групи словеначких ходочасника рекао да охрабрује «све, поготову оне са јавном одговорношћу, да подрже породицу, која је структурна референтна тачка за живот друштва», преноси АФП.

Ово није први референдум ове врсте у Словенији чији су грађани одбацили геј бракове на референдуму 2012 премда је тада на гласање изашао мали број грађана.

Председник Борут Пахор и премијер Миро Церар, односно његова странка, подржавају законм јер сматрају да ће отклонити дискриминацију и гарантовати једнака права свим грађанима.

Бивши премијер из опозиционе Словеначке демократске странке Јанез Јанша је против закона и сматра да брисање пола из дефиниције брака даје основа за кршење људских права деце, преноси АФП.

Тагови: