Турска полиција употребила је сузавац и водене топове да растера демонстранте у Истанбулу који протестују због увођења полицијског часа у неким градова на југу земље, где је војска појачала операције против курдских побуњеника.

Protesti

Неки демонстранти су бацали молотовљеве коктеле и каменице на полицију која је одговорила сузавцем и воденим топовима.

Агенција АП је јавила да је турска полиција привела неколико демонстраната, али није навела број приведених, као ни да ли је било повређених на протесту.

Локалне власти на југу Турске саопштиле су раније данас да је више од 100 побуњеника из Радничке партије Курдистана (ПКК) погинуло у великој војној офанзиви започетој пре пет дана на југоистоку земље.

Најмање два турска војника и пет цивила такође су погинули у сукобима, јавила је агенција Франс прес позивајући се на информације локалних власти.

Турска војска је у среду покренула офанзиву заједно са специјалним полицијским јединицама у циљу исељавања курдских побуњеника из градских средина.

Око 10.000 припадника турских снага безбедности с тенковима ангажовано је у тој офанзиви у два града на граници са Сиријом. У градовима Силопи и Џизре на снази је полицијски час.

Више стотина људи убијено је од јула када су обновљени сукоби ПКК и турских снага.

Мировни преговори Курда и Турака су прекинути 20. јула после самоубилачког напада исламиста у којем је страдало више од 30 Курда у Суручу на граници са Сиријом.

За три деценије сукоба с Курдима, од 1984. године у Турској је погинуло неколио десетина хиљада људи.