Злочин против Православља! Украјински „Десничарски сектор“ напао вернике и држи их у храму без воде и хране (ВИДЕО)

 

Верници Украјинске Православне Цркве се више од 24 сата налазе без струје и хране у сопственом храму у селу Птичја у ровненском крају, пошто су их блокирале агресивне присталице «Кијевског патријархата» и радикали из «Десничарског сектора».

 

Парохијани заједнице храма Успења Пресвете Богородице се моле и верују да ће успети да заштите своју цркву од самовоље црквених јуришника, преноси информативно одељење УПЦ позивајући се на протојереја Виктора Земљанија, клирика Ровненеске епархије.

 

Други дан траје провокација без преседана у ровненском крају, где представници «Кијевског патријархата» уз подршку бораца «Десничарског сектора» покушавају да омету заједницу УПЦ из села Птичја да се моли у сопственом храму.

 

Као што је раније саопштило Информативно одељење УПЦ, 18. децембра, од самог јутра црквени јуришници нису дозволили верницима да уђу у сопствени храм, без обзира на то што парохијани имају сва документа за поседовање култног објекта и решења неколико судова којима се потврђује ова чињеница. По сведочанствима представника Ровненеске епархије, радикали су против верника УПЦ користили петарде и флашу с «коктелом Молотова», мирне и голоруке људе тукли су пендрецима и арматуром. По речима протојереја Виктора, парохијани су задобили многобројне ране, а повређен је и сам свештеник.

 

Након што су верници УПЦ успели да уђу у храм на бочна врата представници «Кијевског патријархата» су опколили улаз у цркву и «одсекли» храм од струје, због чега су верници остали без светла. Осим тога, јуришници нису дозволили да код власника цркве дођу представници Државне чуварске службе, преноси Информативно одељење УПЦ.

 

У току ноћи провокатори из «УПЦ КП» су наставили опсаду храма покушавајући да на силу из њега избаце чланове црквене заједнице.

 

Ситуација је тренутно непромењена. По изјавама представника Ровненске епархије, у храму без струје и воде се као тоци налази 12 жена – чланова заједнице УПЦ и 2 свештеника. Парохијани храма Успења Пресвете Богородице моле за молитве и обраћају се јавности с молбом да прекине самовољу и кршење права локалне верске заједнице УПЦ.

 

Истог дана је «Десничарски сектор» осујетио богослужење заједнице УПЦ у селу Угли у тернопољском крају. Војници-дошљаци, познати по свом разбојништву, заплашивали су мештане.

 

Треба истаћи да у сваком случају дејства ратоборних бораца «Десничарског сектора» координирају свештеници «Кијевског патријархата», који су присутни на лицу места. Зато се најновија изјава поглавара «УПЦ КП» у Ровненској области «архиепископа (Процика) с апелом за помирење: «…Одбацивши све верске распре треба се у име Христово ујединити у Јединственој Помесној Украјинској Православној Цркви. То би могло да реши многе проблеме у нашој земљи», може сматрати само лицемерном.

 

Извор: Православље