Председник регионалне организације «Руска заједница», аналитичар, публициста Алексеј Зотев у емисији «У ствари» агенције Њуз Фронт. Домаћин програма- Сергеј Веселовски.

 

Веселовски: Говорићемо о томе шта се дешава на нашем континенту, најпре на Балкану. Зашто је НАТО решио да и тамо шаље своје наоружање? Шта је толико привлачно за Американе у Црној Гори да тако много желе своју базу тамо, па се та земља без икакве претходне припреме зове у савез?

 

Зотев: Прво, то је бесмислени корак у војном смислу. Друго, Црна Гора је мала земља са малим бројем становника те неће престављати битно појачање НАТО снагама. Овај корак је политички- демонстрација тога да је НАТО спреман да се шири на исток.
До скоро смо слушали да НАТО нема претензије за ширење на исток, али дела говоре друго.
Црна Гора једногласно не подржава чланство у НАТО. У септембру су били протести са којих су растерали људе насилно. До данас не постоји законска позадина за приступање Црне Горе у НАТО, чак и са вештачки повећаним бројем људи који су за члансто, њих је мање од половине. Али ће, без обзира на све, ову земљу увући у НАТО јер је то политички потез. Треба показати Русији да је НАТО изабрао офанзивну позицију, да је спреман да се шири на исток. Становништво Црне Горе са тим нема ништа, не пита се ништа. Шта ће НАТО-у базе у Црној Гори, Србији, Албанији… То је исто као и са Украјином- шта ће Америци и ЕУ Украјина? Да би тамо моги да врше малверзације са новцем. Додуше, не знам да ли сада имају довољно новца да би се са њим играли јер ако погледамо, Украјина је земља где новац «нестаје» стално. И њихови олигарси су у последње време осиромашили, само је један, који врши дужност председника постао богатији за 20%. А то много говори, зар не?
Сада се ратује економски, то је нови концепт рата и рат воде политичари и економисти. Еконимија данас није економична. Економским формулама данашњу економију не можемо схватити. Ако узмемо у обзир да је цена нафте три пута нижа, а да притом нема никаквих основа за њен пад, онда је јасно да је економија- политика.

 

Мени је жао Црне Горе, то је једна прелепа земља, где је стално свој одмор проводио велики број људи из Русије. Она ће се сада преобратити у само једну територију коју ће Американци и Европљани користити за своје циљеве, који ће у већем делу бити у форми притиска на Русију на политичком нивоу само, не више од тога.

 

Тагови: ; ; ;