Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је изјавио да су САД још од 2006 године планирале да збаце са власти сиријског Председника Башара ел Асада.

Према његовим речима, Викиликс је објавио информацију да Вашингтон од 2006 године планира да збаци са власти сиријског Председника, као и да је тај план делимично примењен провоцирањем сиријских власти, пренео је Спутњик.

asanz-tjub1-650x445

Асанж је у документарном филму који је емитован на каналу «Русија 1» истакао и да Вашингтон покушава да Владу Сирије учини параноичном како би непромишљено реаговала, али и да створи тензије између сунитских и шиитских Муслимана.

Оснивач Викиликса тврди да су представници ваздухопловних снага САД, Велике Британије и Француске, као и представници Стратфора, на састанку пре децембра 2011 године, оценили да је, уз специјалне агенте у Сирији, за напад на ПВО системе потребан јак повод попут већег негодовања народа и крвопролића.

Више од 220 000 Сиријаца је изгубило животе у оружаним сукобима у протекле четири и по године. Они су почели антивладиним протестима, да би касније прерасли у грађански рат широких размера.

Запад и неколико земаља Блиског истока не желе Асада на власти. Вашингтон је 2011 године увео санкције против њега у нади да ће поднети оставку. Асад је, међутим, на председничким изборима одржаним прошле године однео убедљиву победу освојивши 88,7% гласова.

Kata Bucik

Тагови: ; ;