Украјина у понедељак, 21. децембра, није извршила уплату на основу обвезница спољног државног зајма које припадају Русији у вредности од 3 милијарде долара, саопштило је руско министарство финансија.

 

1432311119_ukraina_big

 

„Украјина је на тај начин изабрала да радије дозволи банкрот на основу дугова, него да води преговоре на основу предлога који је дао председник Руске Федерације током састанка лидера земаља Г-20 у Анталији у новембру 2015. године”, наводи се у саопштењу, а преноси „Взгляд”.

 

Министарство је подсетило да је „савет директора ММФ-а признао да су обвезнице Русије у вредности од 3 милијарде долара званичан кредит, али да Украјина није изнела никакав предлог који би проистицао из овог статуса обвезница и да није извршила уплату на основу својих безусловних обавеза”.

 

У саопштењу се такође наводи да ће Русија, ако Украјина уплату не изврши у најскоријем периоду, тражити да јој се средства врате користећи постојеће правне механизме.

 

Раније у понедељак премијер Русије Дмитриј Медведев је изјавио да Москва треба од Кијева да тражи да дуг буде исплаћен са обрачунатим пеналима.

 

18. децембра Украјина је увела мораторијум на исплату дуга од 3 милијарде долара Русији. Поводом тога секретар за штампу руског Председника Дмитриј Песков је изјавио да је Украјина признала дуг. Русија ће тражити повратак $ 3 милијарде путем суда.

 

Украјински премијер Арсеније Јацењук је, током обраћања на «10 минута са Премијером» на Каналу 5, рекао да је дуг Украјине према Русији у износу од $ 3.5 милијарди била политички мито, што је и био разлог за обуставу исплате.

 

Формално банкрот ће бити објављен у случају да уплата не стигне до 31. децембра.

Тагови: ;