У време владавине Јануковича, Украјина је од Русије добила кредит који сада не признаје. Москва Украини у 2016 години укида трговинске повластице.

Руководство Украјине не намерава да призна банкрот земље иако Кијев више не може да враћа дугове, а кредитори не желе да им одложе извршавање обавеза. Премијер Арсениј Јацењук је на заиста неуобичајени начин објавио мораторијум на враћање дуга Русији од 3,5 милијарди долара рекавши да то и није био кредит већ — политички мито!

387460_arsenij-jacenjuk--ape.-l._f

«Москва је дала својој марионети која је владала Украјином (тадашњем председнику Виктору Јануковичу) политички мито јер нисмо имали безвизни режим са ЕУ, као и заједничко тржиште. Због тога смо ми сада увели мораторијум на враћање дуга Русији» — казао је Јацењук у емисији «Десет минута са Премијером».

Рок за повратак кредита је био 20. децембар, па ће Русија одмах после Нове године покренути судску тужбу у Лондону. Руски министар финансија Антон Силуанов каже да одлука руководства у Кијеву да објави мораторијум на руски кредит не може да анулира обавезе повратка дуга.

Председник Русије Владимир Путин је у новембру ове године предложио варијанту одлагања враћања дуга по којој би Запад требало да буде гарант. Москва је била спремна на то да Кијев ове године не враћа ништа, а да наредне три године уплаћује Русији по милијарду долара годишње. Али нико од западних држава није хтео да буде Украини гарант што показује да тренутно нико не верује да ће Кијев успети да изађе из дубоке економске кризе.

Украинска Влада, на челу са премијером Јацењуком, не само што није прихватила предлог Москве, већ је поставила услов да се опрости петина дуга, а остатак да се исплати у наредне четири године.

Осим проблема са кредитом, Украину чека нова невоља у економским односима са Русијом. Москва ће за неколико дана укинути Украини статус зоне слободне економске трговине са Русијом. Наиме, Украина првог дана 2016 постаје део зоне европске слободне трговине па Русија овим штити своје тржиште да на њему не би било европске јефтиније робе.

Kata Bucik

Тагови: ; ;