Орсат Спајић

Je suis Syria, Je suis the whole world. Француска химна на почетку сваке утамице Премијер лиге, узорак француске заставе на профилима друштвених мрежа, pray for Paris, информативни медијски простор засићен вестима и репортажама из Париза. Да ли је у свету завладала паризоманија у виду подршке према унесрећенима или је већина још једном показала да су само стадо оваца које свог пастира слепо прати? Париз је путем маинстреам медија добио свој простор за жаљење и подршку. Питање се поставља чему то није заслужио народ у Јемену, Либији, Ираку, Сирији, Авганистану..

a9bdd409418b6c20c2f5bb02b1968e0f

Обарање Руског авиона у Египту

Почетком јесени руски авион срушен је са већим бројем жртава него у Паризу, па се није дигла ни за десетину бука и галама као због догађаја у Европи. Ретки су били они који су запалили свеће испред руске амбасаде, ретки су били они који су уопште причали о томе дан после.

Секташки Рат у Либији

«Грађански рат» који је Либију увео у секташки рат већ више година хара Либијиом. Дневно је убијено на десетине људи, па не жалимо толико за њиховом трагедијом.

Агресија Саудијске Арабије на Јемен

Годину дана траје агресија Саудијске Арабије и њених вехабијских савезника над народом Јемена. Гађају школе, болнице и стамбене зграде, а живот је изгубило преко 20 000 цивила. Та бројка сваким даном расте све више. Да ли Запад опште зна за рат у Јемену? Када је био на насловницама дневних новина иу вестима? Одговор је никад!

Сирија

Пет година већ траје рат у Сирији. Живот је изгубило преко 500 000 људи. Када се на утакмицама широм Европе свирала сиријска химна? Када су друштвене мреже биле преплављене сиријским заставама? Одговор је никад!

Запад увођењем «демократије» уводи хаос на свим тим подручјима и само је питање времена и закона карме када ће се све то вратити као бумеранг и то са каматом. Сигурно је да ће бити још Париза и сличних догађаја, али не треба се бојати већ се помирити са тим, јер је то Запад и заслужио.

Француска годишње убире милијарде евра од колонијалног пореза у XXI веку. Немачка се радује јефтиној радној снази са ратом захваћених подручја. Сво ово неморално и етичко понашање једном мора доћи на наплату.

Следећи пут кад се догоди трагедија на старом континенту, овце ће се опет молити за тај град и стављати заставе у знак подршке. Боље би било да се моле свакога дана за цео свет или да упале свећу, јер свакога дана се догађају и горе ствари са више жртава од оних у Паризу.

Запад јесте лицемеране зато што је труо. Декаденција западне културе је видљива на сваком кораку и ово истицање француске заставе је само задње трзање и копрцање да би се показало да је супериоран и да више вреди него жртве Блиског истока.

Али то није тако. Его се храни лајковима француске заставе на ФБ док цео свет гори. Ако неко заслужује више пажње онда је то једино Сирија, Председник Башар Ал Асад и секуларни сиријски народ који је очито трн у оку трулом западу.

Ако већ желите бити неко, онда будите Сирија или чак бољи цео свет.

Je suis Syria, Je suis the whole world.

Kata Bucik

Тагови: