Николић: Русија и Путин никада нису звали да би Србији заповедали

Одговарајући на питање да ли је руски председник Владимир Путин интервенисао по питању блокирања евроинтеграције Србије, српски председник је рекао да се то никада није десило, већ да је ситуација била обрнута.
Tomislav-Nikolic

 

Председник Србије Томислав Николић одбацио је спекулације да Русија преко њега опструише евроинтеграције Србије, истакавши да ни Русија нити, како је рекао, ико на свету не може да га инструише, нити то ради. Николић је у интервјуу Спутњику на српском језику, који ће у целости бити објављен 30. децембра, рекао да Русија никада није звала да заповеда.

 

„Не Русија, него нико на свету не може да ме инструише. Нити ме инструише, нити о томе шта Србија треба да чини, разговарам са било којим представником било које државе или организације у свету“, рекао је Николић.

 

Одговарајући на питање да ли је руски председник Владимир Путин интервенисао по питању блокирања евроинтеграције Србије, српски председник је рекао да се то никада није десило, већ да је ситуација била обрнута.

 

„Увек се дешавало да ја зовем Русију да молим, а никад није Русија звала да заповеда, не дај Боже да моли. Шта има Русија да моли Србију. Можда је неко некада имао манир да зове некога у Србији да наређује. Владимир Путин нема тај манир“, објаснио је Николић.

 

Николић додаје и да је са шефом руске државе разговарао о европском путу Србије, али да никада ни од ког представника Русије није чуо да Србија не треба да буде у Европској унији. Упитан зашто мисли да за Русију не би било добро да има једног искреног пријатеља у ЕУ, Николић каже да су у Русији свесни да би изгубили пријатеља, јер би Србија у тој ситуацији морала да се уклапа у заједничку спољну политику.

 

„То није игра. Наша влада зна да постоји заједничка спољна политика ЕУ у коју, надам се, можемо да се не уклапамо, користећи преседане који се већ јављају у ЕУ“, рекао је Николић.

 

Председник Србије каже да за три и по године ниједним својим потезом није заустављао рад владе и да она има његову потпуну подршку.

 

„Ја нисам опозиција влади, ја желим да са овом владом постигнемо успех. Ако то не буде могуће, не бих желео да испадне да је немогуће зато што ја спречавам владу. Друго, ја уопште не могу да је спречим. Не постоји ниједан механизам којим председник може да спречи владу у доношењу или у извршавању својих одлука“, истакао је.

 

Досад је, каже Николић, много тога урадио и подсећа да је разговарао са председницима многих држава, те да захваљујући томе Србија данас нема непријатеља у свету.

 

 

Танјуг