Москва 22 децембар INTERFAX.RU «ЕУ је данас званично продужила економске санкције Русији, уведене због улоге званичне Москве у украјинској кризи, за још шест месеци», саопштено је на сајту Савета ЕУ. Данашњом одлуком санкције против Русије у сектору енергетике, банкарства и одбране биће на снази до краја јула 2016 године. Одлука ступа на снагу даном објављивања правног акта, према овом документу.

download

Комитет сталних представника ЕУ је 18 децембра одлучио по питању проширења санкција према РФ. Прес служба канцеларије Савета Европе је подсетила да су санкције наметнуте првобитно на период од једне године до 31 јула 2014 године «као одговор на акције Русије у источној Украини».

22 јуна 2015 године, Савет ЕУ је продужио рестриктивне мере на шест месеци до 31 јануара 2016 године. Ова одлука је усвојена на Европском савету у марту 2015 године, када су се лидери ЕУ договорили да продуже санкција до потпуне реализације споразума у Минску.

«Међутим, како споразум из Минска неће моћи у потпуности да се имплементира до 31 децембра 2015 године, трајање санкција је продужено, док Одбор наставља да процењује напредак у имплементацији», речено је у понедељак у Савету ЕУ.

У саопштењу је прецизирано да су мере уведене у јулу 2014 године биле појачане у септембру 2014 године. «Они утичу на размену са Русијом у финансијском, енергетском и одбрамбеном сектору», подсетили су у Бриселу.

Kata Bucik

Тагови: ; ;