Поглавар Руске православне цркве је оштро критиковао представнике „Правог сектора“, самопроглашене кијевске Патријаршије забрањене у Русији, који су покушали да преузму храм у селу Птича у Ровенској области у Украјини.

 

20141114081728_273026

 

Патријарх московски и целе Русије Кирил:

 

«Храм су покушали да отму, али је мала група верника, укључујући два свештеника, успела да уђе неприметно у храм и да га затвори изнутра».

 

Према његовим речима, верници ће и даље боравити у храму и чувати стражу. Међутим, искључили су им светло, воду, чак и грејање. Поглавар Руске православне цркве је позвао на заустављање сваког покушаја заузимања храма, јавља «Интерфакс».

 

Патријарх московски и целе Русије Кирил:

 

«О каквој саборности је реч када су људи обузети таквим бесом, таквом мржњом, таквим насиљем»?

 

Замолио је све верне да се помоле за исцељење и јединство верника, укључујући и оне у Украјини.

 

Руско Министарство спољних послова је осудило покушај заузимања цркве. Министарство је саопштило да све ово представља флагрантно кршење права на слободу савести и вероисповести у Украини. Министарство је подсетио да ово није први напад на неки храм Московске патријаршије.

 

Село Птичја у Ровненском крају је постало «вруча тачка» верског сукоба у Украјини.  Aгресивне присталице «Кијевског патријархата» и радикали из «Десничарског сектора» су блокирали вернике у храму без воде у хране. По сведочанствима представника Ровненеске епархије, радикали су против верника УПЦ користили петарде и флашу с «коктелом Молотова», мирне и голоруке људе тукли су пендрецима и арматуром. По речима протојереја Виктора, парохијани су задобили многобројне ране, а повређен је и сам свештеник.

 

Kata Bucik

Тагови: ; ;