Први погром у Украјини: Расколници и нацисти напали православни храм

 

Село Птичја у Ровненском крају је постало „вруча тачка“ верског сукоба у Украјини.  Aгресивне присталице «Кијевског патријархата» и радикали из «Десничарског сектора» су блокирали вернике у храму без воде у хране. По сведочанствима представника Ровненеске епархије, радикали су против верника УПЦ користили петарде и флашу с «коктелом Молотова», мирне и голоруке људе тукли су пендрецима и арматуром. По речима протојереја Виктора, парохијани су задобили многобројне ране, а повређен је и сам свештеник.

 

„Десничарски сектор“ и „кијевски патријархат“ покушавају да силом одузму парохијанима Украјинске Православне Цркве храмове који остају у надлежности канонске православне цркве, Московског патријархата (УПЦ МП).

 

Претходно, у мају, у селу Башуки у Тернопољској области „Десничарски сектор“ и „кијевски патријархат“ су покушавали да одузму парохијанима Украјинске Православне Цркве храм архистратига Божијег Михаила.

 

 

Кијевски патријархат није признала ни једна од канонских православних цркава. Молитвено општење успостављено је са двема неканонским православним организацијама – Македонском и Црногорском православном црквом. Расколници су се лако договорили о сарадњи, пошто имају много заједничког. По благослову Филарета, сада је Михајло Дедеић, “помало заборавивши историју православља“, постао жељени гост у Украјини.

 

Антируско расположење Кијевског патријархата подржавају и украјински гркокатолици. А од самог почетка крвопролића у Новорусији, Кијевски патријархат је и речима и на делу подржавао украјинску армију. На позив Филарета скупљала су се средства, куповала војна техника и униформе.