У селу Птиче, у округу Ровно, верници Украјинске Православне Цркве већ четврти дан и даље очајнички желе да заштите свој храм против насртаја дисидената, који их, уз подршку полиције, држе их у опсади без струје, грејања, воде и хране, преноси информационо одељење УПЦ.

 

224248.p

Према последњим подацима, једна од парохијана храма Успења, Ирина Городчук, рођена 1980. године, је 21. децембра у вечерњим сатима хоспитализована и у критичном је стању. У тренутку када су лекари износили Ирину из храма, «верници» «Кијевске патријаршије» су аплаудирали и непристојно добацивали.

 

У овом тренутку у цркви Успења налази се седморо људи.

 

Као сазнаје дописник Савеза православних новинара, Ирина је изгубила свест због дугог боравка без воде и хране. Према речима чланова заједнице те цркве, она због свог здравственог стања није смела гладовати. После неколико дана проведених у закључаном храму, она је дошла у стање исцрпљености. Нажалост, жени нису успели да обезбеде брзу помоћ: присталице УПЦ КП одбијали су да пропусте до храма представнике Украјинске Православне Цркве, који су хтели да је пребавце у болницу. После много убеђивања, проблем је ипак некако решен.

 

Жупљанку УПЦ су изнели на рукама из цркве и пребацили је у полицијски аутомобил који је одмах одвезао у правцу најближе медицинске станице. Према речима очевидаца, све ово што се одигравало у присуству присталица Кијевског патриархата поздрављено је аплаузом и неприличним узвицима: «добро је што ова умире, нека цркне и она која је сада у цркви» (мајка хоспитализоване жене).

 
Подсећамо, село Птичја у Ровненском крају је постало «вруча тачка» верског сукоба у Украјини.  Aгресивне присталице «Кијевског патријархата» и радикали из «Десничарског сектора» су блокирали вернике у храму без воде у хране. По сведочанствима представника Ровненеске епархије, радикали су против верника УПЦ користили петарде и флашу с «коктелом Молотова», мирне и голоруке људе тукли су пендрецима и арматуром. По речима протојереја Виктора, парохијани су задобили многобројне ране, а повређен је и сам свештеник.

Тагови: ;