«Одбор посланика Врховне Раде још увек није стигао, и ми сумњамо да ће се уопште и појавити.»

 

1346924080

 

У селу Птича у Дубенском округу у области Ровно, 18 децембра је Кијевска патријаршија покушала да отиме локалну цркву, иако је кијевски Апелациони суд одбацио захтеве расколника.

 

Активисти «Правог сектора», забрањеног у Русији, и присталице УОЦ КП су блокирали парохијане у цркви, после чега је храм окружила полиција. Представник епархије Ровно је рекао да ће, у складу са одлуком суда, да захтева враћање храма.

 

Одбор посланика Врховне Раде Украјине, кога чекају на лицу места, још увек није дошао, рекао је у телефонском интервјуу за РИА Новости ректор протојереј Виктор Земљаној.

 

«Одбор посланика Врховне Раде још увек није стигао, и ми сумњамо да ће се уопште и појавити. Људи су и даље у средини храма (два свештеника и пет парохијана). Једино добро у свему овоме је што су им укључили светло, и што им је дата храна. Нама и даље не дозвољавају да уђемо у своју цркву, не дају да се замене људи»- рекао је Земљаној.

 

Према његовим речима, верници у УОЦ МП и даље страхују за своје животе и цркву јер агресивни представници КП долазе на територију цркве са намером да започну физички сукоб. У среду парохијани намеравају да крену у шетњу од катедрале у Ровну до зграде Регионалне државне управе. На челу поворке ће бити митрополит Ровенски и Острошки Вартоломеј.

 

Раније је Руско Министарство спољних послова изразило незадовољство покушајем отимања православне цркве у селу Ровно.

 

У Москви су љути још једним неприхватљивим покушајем напада украинских националистичко-радикаланих и екстремистичких расколника из Украинске Православне Цркве (Кијевска патријаршија – Ед), уз знање локалне полиције, на цркву Успења у селу Птиче», рекао је руски Министар иностраних послова.

 

Претходно, у мају, у селу Башуки у Тернопољској области „Прави сектор“ и „Кијевски патријархат“ су покушавали да одузму парохијанима Украјинске Православне Цркве храм архистратига Божијег Михаила.

 

Тагови: ;