„Русија планира да обнови серијску производњу авиона Иљушин-96-300“, саопштио је генерални конструктор авиокомплекса «Иљушин» Николај Таљиков. Производња четворомоторног џина стопирана је пре неколико година, јер авиони «Ил» нису могли да издрже конкуренцију са америчким Боингом и европским Ербасом.

Кубанска авиокомпанија » Cubana de aviacion» је данас једини комерцијални корисник авиона Ил-96-300 у свету. У Русији се авионима Ил-96-300 превозе само високи званичници, укључујући и Председника Русије. Међутим, добру перспективу му предвиђају пројектанти, пробни пилоти, чак и обични путници који лете авионом Ил-96.

552043_iljusin-96_f

Још пре годину дана није било ни говора о обнављању серијске производње руских дуголинијских авиона. Напротив, национална компанија «Аерофлот» је из свог авиопарка избацила Ил-96. Било је укупно 6 дуголинијских Ил-96-300, које је компанија почела да користи 1995. Разлог је био застаревање авиона, ниска економска ефикасност (Ил-96 има четири мотора, а Боинг и Ербас по два), као и неудобна унутрашњост авиона.

Требало је да га замени амерички Боинг 747 (због њега је у постсовјетском време и направљен Ил-96-300, ради конкуренције).

Подсечени крила Ил-96

Ил-96 је први руски широкотрупне дуголинијски путнички авион. Прошао је читаву серију озбиљних испитивања и летова на дугим релацијама. На пробном лету Москва-Петропавловск на Камчатски — Москва без слетања у Петропавловску авион је прелетео 14 800 км за 18 сати и 9 минута.

Велика пажња је поклоњена безбедности свих система управљања авионом Ил-96-300. Његове електричне команде лета дуплиране су механичким системом, где се сва сила од волана / палице и педала преноси на крми помоћу сајли, тако да у случају отказивања електронике пилот може ручно спустити авион. Конструкција авиона је идеална не само по аеродинамици, већ и по коефицијенту сигурности и конструкторским решењима.

Пилоти који су управљали овим авионима истичу њихову поузданост и једноставност у поређењу са западним конкурентима.

„Шест пута сам спуштао Ил-96 са симулацијом отказивања свих мотора. Био је то задатак генералног конструктора. Могу вам рећи да ни на једном страном авиону овога типа ништа слично није рађено“, изјавио је пробни пилот авиона Ил-96 Анатолиј Книшов.

„То је најбезбеднији авион“, слаже се његов син Сергеј Книшов, најмлађи капетан авиона Ил-96, бивши пилот Аерофлота. Од како је у употреби (од 1993 године) Ил-96 се никад није срушио.

Без обзира на своју оригиналност, овај авион је имао незавидну судбину. У једном тренутку се испоставило да он никоме у Русији није потребан. Лобисти западних произвођача авиона су се потрудили да «спусте на земљу» Ил-96, мада Анатолиј Книшов тврди да је један сат лета авиона Ил-96 хиљаду долара јефтинији од В-767-300ЕР.

Kata Bucik

Тагови: