«Покушај украинских радикалних националиста да отму цркву Руске Православне Цркве у селу Ровно је флагрантно кршење права на слободу савести и вероисповести», наведено је на Смоленском тргу.

 

«У Москви су љути још једним неприхватљивим покушајем напада украинских националистичко-радикаланих и екстремистичких расколника из Украинске Православне Цркве (Кијевска патријаршија – Ед), уз знање локалне полиције, на цркву Успења у селу Птиче», рекао је руски Министар иностраних послова.

 

Руске дипломате инсистирају на томе да је у питању «још један флагрантно кршење основног права на слободу савести и вероисповести у Украјини». Тиме су «поново прекршене међународне правне обавезе земље у области људских права и основне одредбе украинског Устава».

 

Министарство спољних послова је скренуо пажњу на то да је инцидент у селу Ровно само наставак сличних покушаја отимања храмова Украинске Православне цркве. До сада је десет цркава потпуно уништено, седамдесет седам је тешко оштећено, а најмање три православна свештеника су убијена.

 

«Многи свештеници су побегли у Русију да би избегли претње екстремиста. Очекујемо реакцију међународних организација, укључујући УН, ОЕБС и Савет Европе, као и невладиних организација за људска права. Кијевске власти су дужне да коначно осуде криминалце да би се спречило даље продубљивање подела у украинском друштву», уверени су на Смоленском тргу.

 

Да подсетимо, у селу Птича у Дубенском округу у области Ровно, 18 децембра је Кијевска патријаршија покушала да отиме локалну цркву, иако је кијевски Апелациони суд одбацио захтеве расколника.

 

 

Активисти «Правог сектора», забрањеног у Русији, и присталице УОЦ КП су блокирали парохијане у цркви, а онда је храм окружила полиција. Представник епархије Ровно је рекао да ће, у складу са одлуком суда, да захтева враћање храма.

 

«Десничарски сектор» и «кијевски патријархат» покушавају да силом одузму парохијанима Украјинске Православне Цркве храмове који остају у надлежности канонске православне цркве, Московског патријархата (УПЦ МП).

 

Kata Bucik

Тагови: ; ;