Чланица групе Pussy Riot Марија Аљохина рекла је да планира да отвори женски музеј у Црној Гори. У интервјуу за Artnet News она је рекла да је радила на овом пројекту заједно са галеристом Маратом Гељманом и другим активистима групе Pussy Riot.

 

500pus4

 

Музеј, под називом New Balkan Women’s Museum, треба да буде „музеј посвећен женама, музеј који су створиле жене за жене“, у њему ће бити постављени радови жена-уметница, а његови кустоси и администратори биће такође само жене. Датум отварања музеја за сада није познат, а Аљохина ће се, консултовати са другим феминисткињама подовом тога, како он треба да изгледа.

 

По мишљењу Аљохине, музеј је, такође, важан за даље ширење идеја групе Pussy Riot, која је од појединачне групе активисткиња прерасла у велики покрет.

 

„ На путовањима, у другим земљама, срећемо људе који такође представљају Pussy Riot”, рекла је она.

 

„Мислим да је то оно најбоље. Није потребно никакво чланство, можеш једноставно да ставиш балаклаву (фантомку) и почнеш да протестујеш“, сматра Аљохина.

 

Пуси Рајот је феменистичка група из Москве која је позната по провокативним и политички мотивисаним перформансима на јавним местима. Теме којима се њихови текстови баве су феминизам, ЛГБТ права, отпор политици руског председника Владимира Путина и Руској православној цркви.

 

У фебруару 2012. извеле су  су перформанс у Храму Христа Спаситеља — «панк-молитву» «Богородице, отерај Путина».  Две учеснице акције су биле ухапшене и отпужене. Суђење и изрицање казне наишли су на велики број критика са Запада.

 

Много раније једна чланица Пуси-Рајота (Надежда Толоконикова) је са истомишљеницима из групе „Војна“ у сали Тимирјазевског музеја Московског државног универзитета уприличила јавни групни секс (оргија је била замишљена као политички перформанс поводом избора Медведева за председника Русије) иако је била у деветом месецу трудноће.

Тагови: ;