У Подгорици ће вечерас у 18 часова, у организацији Демократског фронта, бити одржан нови антивладин протест испред Скупштине Црне Горе. Протест ће се одржати на платоу испред парламента, а потом се планира шетња до Телевизије Црне Горе, где ће грађани исказати свој протест због «уређивачке политике Јавног сервиса».

 

 

«Из тог опозиционог савеза је раније поручено да је остатак опозиције прихватањем разговора у парламенту пристала на одлагање рјешења, чиме је показано да им је ближа Демократска партија социјалиста него борба ДФ-а за слободне и фер изборе.»

 

Подсећамо, претходни антивладин протест био је у недељу, 20. децембра. Као и тада редакција Њуз Фронт- Србија ће органозовати директан пренос протеста који можете пратити вечерас од 18 часова на овој страници. На том протестном скупу, као и на свим претходним, се од садашње владе Црне Горе тражило формирање прелазне Владе и одржавање фер и слободних избора у Црној Гори. А пошто договарање прелазне Владе није изгласано у скупштини Црне Горе, протести се настављају онако како је и обећано на претходном протестном скупу:

 

«Колеге из опозиције, сутра имате прилику да докажете да сте бољи од нас, и изгласате прелазну Владу. Или договорите прелазну Владу, или у супротном кажите да нема другог излаза осим овог нашег- изласка на улице. Ако успете, бићете испоштовани од стране Демократског фронта као највећи модерни хероји наше земље, а ако не успете, изађите са нама 23. на овом истом месту. Позивам вас 23. децембра на скуп на овом месту. Ако буде изгласана прелазна влада, славићемо, ако не, настављамо са протестима. Позивам на уједињење целе опозиције.»

 

Демократски Фронт је, како је рекао члан Председништва Небојша Медојевић, незадовољан резултатом разговора у парламенту:

 

„Опозиција је одустала од ранијег заједничког опозиционог захтјева, прелазне владе, и прихватила да учествује у неким преговорима о мјесним заједницама, управним одборима, водоводима, канализацијама, што је за нас из ДФ-а неприхватљиво“, рекао је Медојевић.

 

Подсећамо вас још једном да директан видео пренос протеста можете пратити  на овој страници од 18 часова.

 

 

Митинг је почео.

 

Председник партије удружених пензионера и инвалида рада, Војин Вулетић:

Нек’ се треса, нек’ се пева, нек’ се буди Црна Гора!
Овога пута не бранимо Црну Гору од страног окупатора већ од домаћег издајника Мила Ђукановића. Зато уз Његошев благослов: «Нека буде што бити не може. Нека буде борба непрестана. Сви за слободу!»

 

 

Поздрављају се пензионери који су се окупили у великом броју, који су без обзира на своје године изашли на протест и раде већи посао од опозиције која «испија кафу» у парламенту.

 

 

Потпредседник покрета за промене и народни посланик Кочо Павловић се обраћа присутнима:

«Сигурна је будућност државе која има оволико упорних, храбрих, непопустљивих бораца за њен демократски темељ. А темељ сваке државе јесу слободни и поштени избори. То знају у целом свету, а зна и овај режим, овај криминални режим. Зато су они у страху- од ваше непокољебливости, ваше упорности. И после сузаваца и батина ми смо опет овде, и знају да ћемо опет поставити шаторе у знак протеста против њих. Када би сва опозиција вечерас била овде са народом и када би одлучно тражила прелазну владу, шеф режима би морао да попусти. Зато смо чекали све ово време, да се Кривокапићеви преговарачи коначно опамете.»

 

Демонстранти узвикују «Шатори, шатори!» и «Издаја!» што је подсећање на протест од пре три месеца, када су људи «камповали» испред скупштине тражећи исто то што и данас на овом протестном скупу.

«У понедељак је Црна Гора видела да смо од почетка тачно предвиђали, и да су јединствени протести народа и опозиције једина ефикасна стратегија борбе против овога режима и ове диктатуре. Видели смо и то да од Кривокапићевих преговарача нема вајде, видели смо колика је њихова продајна цена и шта је стварна сврха скупштинске представе коју зову дијалог- месне заједнице у Подгорици и по која фотеља у водоводу и комуналном- ето то је оно што им Мило нуди. Нема слободних избора, нема прелазне Владе. Након понедељка су и они који су имали сумње постали сигурни да је опозиција режимска, и да од њих не треба очекивати ништа. Издали су нас- нас који се већ три месеца боримо за фер и демократске изборе.»

 

 

Павловић је пожелео окупљенима да се одморе за време предстојећих празника јер их чека борба за слободу после њиховог завршетка јер «ми нећемо одустати од својих захтева».

 

 

Новица Станић:

«Доле Влада, нек’ је вечна Црна Гора! Да би она била вечна, све владе морају бити пролазне, а не да трају 27 година. Да бисмо дошли до пролазних влада, морамо прво имати прелазну владу.
Ја вам тврдим да је све ово што се дешавало у Будви само метастазе основног тумора који се налази у Подгорици. А тумор се не лечи андолима и нити чајем од нане, он се лечи хируршки, свенародним отпором. Дакле, не бојте се, добро бити неће, добићемо прелазну Владу и прве слободне изборе у Црној Гори. Нек’ је вечна Црна Гора.»

 

 

Милутин Ђукановић:

«Свима је у Црној Гори је јасно да је власт код нас парадоксална. Парадоксално је да једна власт опстаје од 1945. А нажалост, и наше колеге за које смо мислили да су опозиција, су дали нови допринос парадоксалној ситуацији у Црној Гори. Није номално да је неко задовољан што ће добити место шефа месне заједнице и на тај начин се изборити за слободне демократске изборе. Демократски Фронт тражи да ова Влада да оставку и да се распишу нови избори. А избори се не могу одржати без прелазне владе.»

 

Бранко Радуловић:

«Са вама знам да чојска Црна Гора није мит, она станује где сте ви. Са вама знам да црногорски грађани нису поданици и слуге, него да имају кичму и образ, да је слободна Црна Гора реалност, а не фикција.»
«Да међународна заједница ради свој посао како треба, онда би она захтевала да се ухапси Мило Ђукановић.»

 

Радуловић позива опозицију да изађе на улицу заједно са њима уколико имају храбрости. Завршава свој говор поруком:

«Као што славимо рођење Исуса Христа, желим нам да славимо слободу са истим тим речима- Слобода се роди. Ваистину се роди!»

 

Народ узвикује: «Црна Гора и Србија, то је једна фамилија».

 

Милан Кнежевић:

«Након три месеца наших протеста, пребијања, сузаваца, бојних отрива, гумених метака, остатак опозиције на челу са Кривокапићем је 21. децембра бацио сузавац на све нас, на све оно што радимо за добро Црне Горе.»

«А када нас буде бројала РТВ ЦГ, када буде рекла да нас је било неколико стотина, рећи ћемо- ДПС може окупити неколико стотина само у «Спужу» за време јутрање шетње.»

«Вечерас вам читам ексклузиву првих реченица Светозара Маровића након доброжелатељских порука Мила Ђукановића, цитирам: «Драги пријатељи, и они који то нисте, знате како- ја сам дуго био други, зато сам ухапшен први, али ако то може да значи да сам ја као други био ухапшен први, не значи да онај који је био први, неће бити други ухапшен»- из мемоара Светозара Маровића.»

 

Пре него што се крене у протестну шетњу до РТВ ЦГ, тражи се да се на снимку запише колико је људи присутно на протесту, да би се «режимској телевизији» показао тачан број људи, да не би опет јавили да их је било неколико стотина.

 

 

Окупљенима се пред шетњу обраћа Андрија Мандић који поручује да ће се протести наставити, да се не ослањају на правду јер је већ дуже времена не виде, већ да се ослоне на себе и раде као што су до сада радили и да доведу ствар до краја.

 

«Ми смо имали, и имамо конкретан план како да се разреши тешка политичка криза у Црној Гори. Међутим, нашем плану је задат снажан ударац са жељом и намером других опозиционих странака које нису учествовале у протестима, да након политичке кризе коју смо отворили ми овде и приказали је међународној и домаћој јавности, да та група људи крене у преговоре и покуша да осујети наш план, план протеста. Били смо стрпљиви, чекали месец дана, анализирали сваки поступак, и то је био добар пут. А да је био добар пут да учествујемо у раду скупштине Црне Горе, учествовао би први Демократски Фронт. Ево, прошло је месец дана, и закључили оно што се могло на самом почетку закључити- да нема договора са преварантима. Изузев једног-  да се формира прелазна Влада.
Давно смо рекли, Нада нема право ни у кога до у Бога и у своје руке. Заједнички и сложно, и ми и ви, и хиљаде људи који су на овом тргу, и они људи који су кући, који нас подржавају, овај посао морамо довести до краја. Поступци Кривокапићеве опозиције су само учврстили наш став. Имали смо од његове стране осмишљену подлу акцију, да кроз преговоре и учествовањем у раду скупштине Црне Горе, да се отупи оштрица наших протеста и наших захтева везано за прелазну влади. ДФ је рекао, прелазна влада је почетна тачка, а неки други су кренули од месних заједница и управних одбора. Враћамо ствар на почетак, констатујемо да су преговори пропали, позивамо опозицију да напусти парламент.
Бојкотоваћемо следеће изборе ако не буде формирана прелазна влада, а то има смисла само ако је бојкотује цела опозиција.»- рекао је Мандић, позивајући опозицију, која је први тест пала, да исправи своју грешку.

 

Почиње протестна шетња до радио телевизије Црне Горе која је удаљена око три километра од места почетног скупа. Испред зграде ће се окупљенима обратити још неки лидери опозиције.
На путу до РТВ ЦГ народ узвикује «Мило- лопове» и «Готов је».

 

 

На овом протесту је више људи него на претходном, претпостваља се да је то због револта народа после одлуке скупштине ЦГ када није изгласана прелазна влада.

 

Колона је стигла испред зграде РТВ Црне Горе. Очекује се обраћање неког од организатора протеста. Скандира се са бакљама у рукама.

«Овим бакљама опколили смо «срамни сервис Црне Горе»!»

 

Милан Зоговић се обраћа окупљенима испред зграде РТВ ЦГ.

«Овај наш јавни сервис Црне Горе, који финансирамо ми грађани Црне Горе, назвало је сопствени народ руљом!
Ако не буде прелазне Владе, биће шатора испред скупштине. Нема компромиса!»

 

Будимир Алексић:

«Окупили смо се вечерас да искажемо свој протест против њихове срамне уређивачке политике. Политике која шири лаж, националну мржњу. РТВ Црне Горе данас представља застиђе и бруку новинарске професије. Овако нешто данас не постоји у цивилизованом свету, овакво нешто није постојало ни у Албанији за време Енвера Хоџе. Такве медијске слуге, такве непријатељи слободе и демократије, такви исијачи верске и националне нетрпељивости и мржње нису регистровани ни у најцрњим тоталитарним режимима двадесетог века. Тако да је ова медијска кућа право чудо двадесет првог века. Овога нигде нема. Добијају десет и по милиона евра из буџета, наших пара, а игноришу притом пола свога становништва Црне Горе. Српски народ за њих не постоји. То су, као што рекох, исијачи националне мржње, и дно дна новинарске професије. Они ће наставити да раде свој посао, а ми свој, а то је да ослободимо земљу од медијске и сваке друге окупације и у то име ја вас поздрављам. Живели слободни и храбри људи.»

 

 

Овим је скуп завршен, а окупљени се моле да се разиђу мирно и да не наседају на провокације.

 

 

Милан Кнежевић за Њуз Фронт.

 

 

Наш репортер Војислав Мистовић: Да ли може кратка изјава за Њуз Фронт са Крима, Русија?

 

 

Кнежевић: Како да не, за братску Русију.

 

 

Мистовић:  Који су даљи планови Демокраског Фронта?

 

Кнежевић: ДФ ће наставити са протестима и са оним што смо прокламовали 27. септембра а то је формирање прелазне владе и одржавање првих поштених избора. Нажалост, колеге из опозиције су 21. децембра капитулирале, одустале од прелазне владе и нашли се у ситуацији која је поражавајућа за Црну Гору, за демократске процесе и они имају само два пута- да остану са Кривокапићем, самопрокламованим лидером дела опозиције, или да се придруже овој нашој борби.

 

 

Мистовић: Да ли то значи да ће се мало радикализовати протести у новој години?

 

 

Кнежевић: Ми немамо намеру да одустанемо. Све што је у оквиру устава и демократског деловања и у складу са законима ове земље је репертоар Демократског Фронта, и наравно, ми не бежимо ни од какве демократске радикализације, и већ смо најавили да интезивно размишљамо да разапнемо опет шаторе на Булевару Светог Петра Цетињског, и да једном одлучном борбом дођемо до циља а то је формирање прелазне владе.

 

 

Мистовић: И за крај, а то ће вероватно бити важно читаоцима Њуз Фронта у Русији… ми знамо ваш став по питању НАТО пакта, а питање је да ли ће се наставити протести и у том правцу?

 

 

Кнежевић: Наравно, протести ће се наставити јер сматрамо да је већина грађана Црне Горе против учлањења у тај војни савез, из хиљаду разлога, а један од њих је и заоштравање односа са нашом, једном верном заштитницом и савезницом кроз векове, Руском Федерацијом. Ми сматрамо да у јануару месецу треба интензивирати активности око окупљања широке анти НАТО коалиције и ја сам оптимиста да ћемо у том правци направити један широки анти НАТО фронт који не мора по дифолту бити изборна коалиција али ће сигурно својим деловањем, уз јасно програмско и идеолошко опредељење, штитити интересе грађана Црне Горе а то је војна неутралност коју би нам гарантовали Русија и НАТО и одржавање референдума чије би резултате такође гарантовали Русија и НАТО.

 

 

Мистовић: Уз наравно прву слободну владу Црне Горе…

 

 

Кнежевић: Наравно, слободна влада, то јест, прелазна влада је предуслов за одржавање и избора у Црној Гори и референдума јер све је повезано са формирањем прелазне Владе у Црној Гори, због тога ми протестујемо од 27. септембра.

 

 

Мистовић: Хвала вам много.

 

 

Кнежевић: Свако добро и поздрав за вас и ваше гледаоце.

 

 

 

Тагови: ;