Документарни филм «Дјеца» Дениса Бојића снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске добитник је специјалног признања BaNeFF фестивала у Шведској.

 

068489

 

Филм «Дјеца» који документује једну од највећих српских таргедија у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату по одлуци жирија, састављеног од угледних филмских радника Шведске, признање је добио, између осталог, због приказа исконске родитељске снаге и бесконачне љубави према њиховој изгубљеној дјеци.

 

Денис Бојић и екипа Радио-телевизије Републике Српске су документарним филмом “Дјеца” екранизовали четири породичне трагедије. Снимљен у продукцији РТРС-а, овај документарни филм на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце. Филм “Дјеца” документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија нашег народа у посљедњој деценији 20. вијека. Има за циљ да истовремено чува културу сјећања и покаже колико су Срби као народ недовољно свјесни своје недавне прошлости и хероја, које је она за собом оставила.

 

Овај фестивал, а тиме и приказивање филма, наставља се у већим градовима Шведске, Норвешке и Исланда. У такмичарској селекцији били су филмови из Индије, Јапана, Данске, Шведске, Италије, арапских земаља, Хрватске, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине.

 

РТРС / ФСК / Њуз Фронт

Тагови: ; ; ;