Америчка Управа за архиву и евиденције је по први пут објавила списак потенцијалних циљева атомског бомбардовања, планиран још 1959 године. На 800 страна докумената, набројане су мете (епицентри) у Совјетском Савезу, Кини и источној Европи, пише Њујорк Тајмс.

Циљеви америчких нуклеарних бомби су подељени у неколико категорија. Првенствено је планирано да се уништи 1100 војних аеродрома у земљама Совјетског Савеза и Варшавског пакта, да совјетски бомбардери не би могли да изврше одмазду (интерконтиненталних балистичких ракета још није било). Друга група мета су најважнији владини и индустријски објекти и енергетски комплекси. Мета под бројем 275 је «становништво».

8da91ce9

Упркос чињеници да је пре Првог светског рата формиран општи принцип заштите цивила, у пракси је често подилажено потребама војске, пише часопис. Масовно бомбардовање војно безначајних градова је често коришћено као начин подривања морала непријатеља, да би га натерали на предају или да би изазвали устанак у земљи. Вођени тим «хуманитарним разлозима», амерички бомбардери су током Другог светског рата уништили Дрезден, Токио, Хирошиму и Нагасаки.

Према развојној стратегији команде авијације САД за 1956 годину, планирано је да се на Москву баци 179 атомских бомби, на Ленинград 145, Источни Берлин 91. «У то време су САД имале велику предност у односу на совјетски нуклеарни арсенал, чак око 10 пута», рекао је Метју МекКинсеј, директор нуклеарног програма у Већу за заштиту природних ресурса. Комбиновани капацитет атомских бомби САД је процењен на 20 000 мегатона.

«Публикована «атомска ревизија» је ужасна, али је добро да је овај документ објављен у тренутку када је све мање Американаца свесно страшне моћи нуклеарног оружја», каже независни експерт за нуклеарно оружје Стефан Шварц. Знали смо опште обрисе нуклеарног рата планиране током неколико деценија, а сада сазнајемо и детаље. Објављен документ се може сматрати историјом али је оружје, на жалост, још увек реалност».

Kata Bucik

Тагови: ; ;