Иницијативни одбор Руске странке упућује најоштрији протест организаторима, директору галерије „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици и градоначелнику града Сремска Митровица, поводом поставке изложбе «ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ — КРСТИТЕЉ УКРАЈИНЕ-РУСИ». Сматрамо да је поставком извршено још једно у низу, прекрајање историјских и верских чињеница на штету Руске цркве и федерације, културе и Руског народа.

 

qq
Свако ко има нешто више изнад просечних знања о историјским чињеницама, ЗНА да у време живљења овоземаљског живота светог кнеза Владимира РУСКОГ (958-1015), дакле, тачно пре хиљаду година, Украјина као држава није постојала ни у траговима. Чињеница да је Свети Владимир руски рођењем својим прозван кијевски, не пружа ни елементарну шансу било коме да га самоиницијативно, незналачки и крајње површно сврстава у ред светаца које слави Украјина.

 
Намеће се мишљење да је поставком намерно извршен груб и тенденциозан атак на, у вери крштени Руски народ, на Руску православну цркву, традицију и културу а самим тим и Руску државу.

 
Ако је поставка била увршћена у годишњи план рада галерије „Лазар Возаревић“ а чак и да није, свакако је морала бити најављена раније, поставља се питање: Да ли су директор и стручно оспособљени запослени у наведеној установи били упознати са скандалозно осмишљеном поставком изложбе?

 
Ако јесу, зашто нису на време одреаговали на недопустив и тенденциозан, историјски нетачан смер изложбе.
Ако нису, онда треба да поднесу колективну оставку, јер у том случају нису одговорни и савесни у обављању свог посла.

 
У беседи, одржаној 15-28. јула 1932. Године, у Саборној цркви у Београду, о Светом равноапостолном Владимиру, кнезу земље Руске, св.Владика Николај каже:

 

„Од свих чудеса, које у свету твори вера Христова, најкорисније је чудо обраћање грешника у праведника. С тим свршеним чудом на себи стоји Владимир на капији хришћанске Русије, и као да виче у уши свакоме Русу: «ја сам био ноћ, па сам се претворио у дан! Шта си ти био? И у што си се претворио?»

 

«Владимир — красное солнишко!».

 

Овако је прозвао народ руски свог духовног родоначелника. Разумни и благодарни народ тим речима најбоље је изразио личност крштенога кнеза крститеља. И тако свети кнез Владимир нити је обичан велики човек међу осталим великим људима ниту обичан светац међу свецима. Он је пионир величине и светитељства у руском народу, и то пионир државник, који је праву величину и светитељство учинио државним програмом. Чудан државни програм, који не може да се изведе ако га сваки грађанин прво на себи не изводи, по личном примеру Владимировом! Од овога светитеља државника почиње нова Русија, нов народ, нов дух, нов пут, нова култура. Крстивши руски народ свети Владимир је од дуготрајне руске ноћи учинио светли руски дан. Кад би неко извео реку понорницу испод земље, и просекао јој ново корито под Сунцем, и учинио ју корисном на стотине начина — извршио би дело слично делу светога Владимира над руским народом, но далеко и мање и лакше…….. И тако: историја крштене Русије представља макрокозмичко душевну драму светог Владимира, као што свети Владимир микрокозмично представља сву историју крштене свете Русије.

 

Поставка неодољиво подсећа на третирање великог српског научника Николе Тесле у Хрватској, као и српских светиња од стране Албанаца на Косову и Метохији.

 

Живимо у времену када је среброљубље, похлепа, инат, злоба подлост и све овоземаљске особине људског рода које су превладале (привидно) добро у човеку. Заборављамо при том да смо сви пролазни, посетиоци у овом животу који „дишемо“. У вечности су велики само они који трају својим делима.

 
Иницијативни одбор Руске странке у Сремској Митровици захтева од надлежних да се изложбeна поставка повуче и на тај начин покаже јавности свест о пропусту и упути јавно извињење Руској православној цркви, верном народу Русије, председнику Руске федерације и амбасади Русије у Србији.

 

И.О. Руске странке
Сремска Митровица
22.12.2015. Руске странке

Тагови: ; ; ;