«Русија ће наставити да се труди да изглади постојеће несугласице у трговинским односима са ЕУ и Украјином», изјавио је данас руски Председник Владимир Путин. «Мислим да ћемо се враћати на та питања више пута. Желимо нормализацију трговинских веза са нашим партнерима, Украјином и ЕУ», рекао је Путин за агенцију Интерфакс, а пренео је Ројтерс.

putin-2_3

Путин је прошле недеље потписао декрет којим се од 1 јануара 2016 године суспендује споразум о зони слободне трговине са Украјином, наводећи као разлог «ванредне околности које погађају интересе и економску безбедност Русије».

Украина и ЕУ ће од 1 јануара почети да примењују билатерални споразум о трговини. Трговински преговори Русије, Украјине и ЕУ су окончани јуче у Бриселу, без договора о потписивању правно обавезујућег споразума о режиму трговине с Москвом, након што економски део Споразума о придруживању Кијева и ЕУ ступи на снагу.

Комесарка ЕУ за трговину Сесилија Малмстром је навела да нека од очекивања Русије нису била реална. «Ми смо били врло отворени да чујемо нека страховања Русије. Мислим да нека од њих нису реална у економском смислу. Нека од њих потенцијално могу бити реална», рекла је Малмстром на конференцији за медије после завршних преговора.

Она је окривила Русију да није показала довољно флексибилности, док је руски Министар за развој Алексеј Уљукајев рекао да трговински представници ЕУ нису били довољно озбиљни у разговорима, наводи Ројтерс.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;