«Руски суд је расписао међународну потерницу за бившим нафтним магнатом и бизнисменом Михаилом Ходорковским и наложио његово хапшење», саопштио је портпарол руског Истражног комитета Владимир Маркин.

«Михаил Ходорковски је стављен на међународну потерницу», навео је Маркин, а пренеле су агенције.

zx620y348_680622

АФП наводи да је потерница издата након што је Ходорковски, познати критичар Кремља, оптужен почетком месеца за убиство.

Руски истражитељи су извршили јуче претрес станова запослених у покрету «Отворена Русија» Ходорковског.

Чланови владине истражне комисије су претражили куће портпаролке Ходоровског Куле Писпанен и запослених у опозиционом покрету «Отворена Русија» само две недеље након што је Москва поднела оптужбу против бившег тајкуна за убиство.

Чланови те групе, позивајући се на наводе особља истражне комисије, рекли су да су претраге повезане са случајем утаје пореза из 2003 године у који је умешан Ходорковски (52).

Почетком месеца су руски истражитељи оптужили бившег нафтног тајкуна у одсуству да је организовао убиство сибирског градоначелника 1998 године, за шта присталице Ходорковског тврде да је покушај ућуткивања критичара Кремља.
Ходорковски је, такође, био оптужен за покушај убиства још две особе.

Он је, на основу оптужби за утају пореза, превару и проневеру, провео десет година у затвору.

Ходорковски и његове присталице су рекли да су те оптужбе измишљене и да су део освете због политичких амбиција бизнисмена.

Ходорковског је, међутим, руски Председник Владимир Путин помиловао 2013 године након чега је он напустио земљу.
Ходорковски, који сада највећи део времена проводи у Лондону, критиковао је Путинов систем поручивши да је спреман, уколико га позову да се врати, да предводи Русију у време кризе.

Након што су истражитељи објавили да планирају да подигну нове оптужнице против Ходорковског, он је сазвао конференцију за новинаре у Лондону на којој је критиковао план Кремља, истакавши да је револуција у Русији неизбежна.

Kata Bucik

Тагови: ;