Није се потврдила прогноза о судбини Русије коју је 2000 године по наруџбини CIA направила већа група експерата — објавио је The Telegraph.

cia-nbc-nevs

Британски лист је подсетио да су ти експерти пе деценију и по, на велику радост Ленглија, Беле куће, Стејт департмана и Пентагона, предвиђали да ће Русија тешко поднети губитак статуса велике силе и да ће користити своје резерве природног гаса да би тај статус повратила. Други део истог предвиђања је био: Русија ће до 2015 године постати слаба држава којој ће за утицање на међународну политику остати само право вета у Савету безбедности УН.

Та прогноза не само да се није остварила, већ је Русија, наглашава The Telegraph, свој утицај проширила од Грчке до Сирије, успела је да поврати Крим, а још успева да осујећује амбициозне планове Запада.

Прогноза из 2000 године је оманула у још неколико тачака. Примера ради, предвиђала је уједињење Северне и Јужне Кореје и фомирање државе Палестине.

У октобру је Конгрес САД започео неформалну истрагу поводом проблема америчке «обавештајне заједнице» везаних за укључивање Русије у рат у Сирији и рат у Донбас.

«Обавештајна заједница» се, одмах по покретању истраге, пожалила да располаже «информативним могућностима у окружењу Владимира Путина».

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;