У Ровну је организована поворка верника и свештеника из Украинске Православне Цркве против самовоље локалних власти и малтретирања верника у селу Птиче, јавила је Унија православних новинара.

 

201348

 

«У поворци је било око 600 људи. Након завршетка Литије, поворка верника и свештеника УПЦ је организовала митинг испред регионалне државне управе Ровни, са захтевом да се смени функционер који је оптужен за организовање нереда у Птичу», наводи се у саопштењу.

 

Како је објављено на страници СПЖ, учесници скупа су желели да скрену пажњу Владе на малтретирање верника УПЦ и масовно кршење права верника у Украини.

 

«Митрополит Ровенски и Острошки Вартоломеј је дао саопштење у ком је, између осталог, изложио захтев да се разреши заменик Председника регионалне државне управе Ровно Александар Савчук. Према изјавама представника свештенства из УПЦ, он је иницијатор и покровитељ напада на православне цркве у региону Ровно», информише портал.

 

У селу Птичје, следбеници » Правог сектора» и радикални активисти УПЦ су блокирали вернике Украинске Православне Цркве у цркви без хране и воде. Један од парохијана, оболео од рака, је у болници у критичном стању. То је одговор националиста на судску одлуку да се храм не преда у руке непризнате Кијевске Патријаршије.

 

Kata Bucik

Тагови: ; ;