Челници ЕУ су успели да издејствују јединство свих 28 држава чланица заједнице и продуже санкције Русији, али питање о томе колико ће дуго трајати антируске мере изазива у Европи све жешће расправе, пише «Вашингтон пост».

Санкције су продужене до краја јула 2016 године.

the_euro_end_game_0

Ипак, у светлу растућег незадовољства појединих европских земаља због санкција, неизвесна је будућност ограничавајућих мера (после истека овог новог рока), пише у чланку, а пренео је «Спутњик».

Рат санкцијама све више замара Владе појединих земаља, пре свега Италије и Француске, које одавно одржавају везе са Русијом, укључујући сферу енергетике.

Тако је италијански Премијер Матео Ренци, још пре гласања, изјавио да сматра да су санкције против Руске Федерације «политика двојних стандарда» и изразио незадовољство због притиска Немачке на друге земље у вези са антируским мерама.

Он је напоменуо да Немачка при том учествује у заједничким пројектима са Русијом.

Према Ренцијевим речима, Немачка се «први пут» нашла у мањини приликом разматрања питања санкција иза затворених врата.

Сада је ЕУ у тешкој ситуацији због прилива избеглица које беже од рата у Сирији и европске земље теже да успоставе партнерске односе са Москвом да би заједничким напорима решиле сиријску кризу, подсећа «Вашингтон пост».

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;