Русија и Индија склапају договор о куповини оружја

Индијски Премијер Нарендра Моди посетиће данас Москву након одобравања највећег договора о куповини оружја у протеклих 15 година.

69644_vest_Русија-и-Индија-ће-потписати-споразуме-о-јачању-војне-сарадње

Одбор за аквизиције индијског Министарства одбране прошле недље је договорио куповину напредних руских противваздушних система С-400. «Ракетни систем С-400 један је од драгуља руске војске», рекао је Џон Греват, азијско-пацифички војни аналитичар за «Блумберг».

«Русија и Индија имају јако партнерство каквом САД може само да тежи. Америчка продаја има своје успоне и падове, али Русија ће остати јака јер има толико програма сарадње са другим земљама», рекоа је Греват.

Вредност уговора није обелодањена, али према неким проценама ракетни систем могао би коштати Индијце између 4,5 и 6 милијарди долара. У том случају, то би постала највећа војна куповина још од 2001 године када је Индија од Русије купила 140 бомбардера «Сухој Су-30МК».

Током своје дводневне посете Москви, Моди ће се састати са руским Председником Владимиром Путином. Њих двојица ће сутра биће домаћини Самита Русија-Индија у Москви где ће се говорити о енергетској сарадњи, инвестицијама и трговинској размени.

Москва и Њу Делхи су уговорили повећање међусобних инвестиција за пет пута, као и значајан подстицај трговине током наредних 10 година.

Индијски премијер се нада да ће «прва државна посета Русји подићи билатералне односе на виши ниво».

Да подсетимо, ракетни систем С-400 је надоградња реномираног с-300 система противваздушне одбране. Он може да погоди различите циљеве, укључујући бомбардере, бомбе, дронове, балистичке и крстареће пројектиле на око 400 км удаљености. Његови радари дозвољавају откривање и циљање више мета истовремено, што га чини једним од најнапреднијих система у модерном ратовању.

Kata Bucik

Тагови: ; ;