Москва – „Извештај «Амнести Интернешенеал» у којем се наводи да се неки руски напади у Сирији могу сматрати ратним злочинима, пристрасан је и садржи неосноване тврдње», саопштило је руско Министарство одбране.

«Министарство је проучило извештај «Амнестија», који садржи «баналне клишее» и «лажне информације»», изјавио је портпарол Игор Конашенков, а пренео Ројтерс.

Alep-Sirija-3-620x350

Он је на конференцији за штампу у Москви такође одбацио и оптужбе организације АИ да је Русија у Сирији користила касетне бомбе.

«Амнести» је касно синоћ саопштио да су у руским ваздушним нападима у Сирији убијене стотине цивила, многи од њих у циљаним нападима који се могу сматрати ратним злочинима.

«Чини се да су у неким нападима директно циљани цивили или цивилни објекти, тако што су гађане стамбене области у којима нема војних циљева, па ни медицинских установа, што је резултовало погибијом и повредама цивила», изјавио је директор «Амнестија» за Блиски Исток и Северну Африку Филип Лутер.

«Такви напади можда се могу сматрати ратним злочинима», рекао је Лутер и додао да је «од кључне важности да се такви догађаји независно и непристрасно истраже», пренела је агенција АФП.

У саопштењу «Амнестија», са седиштем у Лондону, наводи се да «докази указују на то да су руске власти можда лагале да би прикриле цивилне жртве у једној џамији током једног напада, као и у једној пољској болници током другог напада».

Поред тога, има «доказа да Русија користи међународно забрањену касетну муницију и ненавођене пројектиле у насељеним стамбеним подручјима», рекао је Лутер.

Kata Bucik

Тагови: ; ;